Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Το παράδειγμα


Η πράξη αλληλεγγύης μιας νεαρής κυρίας, που δουλεύει ως ταμίας στα ΑΒ της Αγίας Παρασκευής έδωσε την αφορμή για συζήτηση χθες στο ψηφιακό καφενείο «Η Καβάλλα». Άλλωστε, δεν προσφέρονται συχνά καλάθια «δωρεάν» σε πελάτες σούπερ μάρκετ.



ΝΙΚΟΣ: Όταν η μικρή είδε τον ρακένδυτο γηραιό πελάτη να κρατά 3-4 κονσέρβες και ένα γκαζάκι και να περιμένει να πληρώσει, δεν το σκέφτηκε στιγμή. Του είπε να φύγει λέγοντάς του ότι η εταιρεία «δικαιολογεί κάποια δωρεάν καλάθια». Όταν αυτός έφυγε έβγαλε χρήματα από την τσέπη της και τα έβαλε στο ταμείο.



ΣΜΑΡΩ: Μάλιστα δεν επέτρεψε στους πελάτες που προσφέρθηκαν να τσοντάρουν: «Εγώ το αποφάσισα, εγώ θα τα πληρώσω», ξεκαθάρισε. Έτσι απλά.



ΜΑΝΟΣ: Σπουδαία χειρονομία. Όχι, οι επιπτώσεις της κρίσης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τέτοιες κινήσεις, αλλά η αλληλεγγύη προς τον πλησίον είναι απολύτως απαραίτητη σε τούτο τον χαμό.



ΟΛΓΑ: Πάντως, μη δένετε κόμπο ότι έτσι έγινε γιατί το αλιεύσατε από το διαδίκτυο. Μπορεί και να είναι τρολ.



ΝΙΚΟΣ: Δεν μπαίνω σε τούτη τη διαδικασία διότι ακόμα και αν δεν έγινε, τέτοιες κινήσεις γίνονται καθημερινά δίπλα μας. Εγώ πιστεύω πως έγινε, χωρίς να μπω στη διαδικασία διασταύρωσης. Δεν είναι σχόλιο για έναν πολιτικό, αλλά για μια νεαρή ταμία σε κάποιο σούπερ μάρκετ.



ΠΑΝΟΣ: Εξίσου σημαντικό και μάλιστα πιο οργανωμένο είναι το κίνημα διακίνησης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, που το επόμενο Σάββατο 6 Απριλίου «ξαναχτυπά» στον χώρο του Τελωνείου. Φέρνουμε σε απευθείας επαφή τον καταναλωτή με τον παραγωγό.



ΜΑΝΟΣ: Μάλιστα, τούτο γίνεται από μια καθαρή πολιτικά θέση κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που διακινούν οι «χρυσαυγίτες» με κάθε πράξη αγαθοεργίας. Το κίνημα «χωρίς μεσάζοντες» είναι μια έκφραση της κοινωνίας που αντιστέκεται. Της κοινωνίας που δεν έχει χάσει τα αντανακλαστικά της.



ΠΑΝΟΣ: Εμείς δεν μοιράζουμε απλώς πατάτες, κρεμμύδια, σπαράγγια και φρέσκα λαχανικά. Είμαστε εμπράκτως στο πλευρό του μισθωτού και του συνταξιούχου που δοκιμάζεται. Στο πλευρό του αγρότη, που δίνει τη σοδειά του μισοτιμής.



ΟΛΓΑ: Άλλωστε και εδώ, στα δικά μας σούπερ μάρκετ, η συλλογή προϊόντων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Καβάλας έχει μεγάλη αποδοχή. Όχι πως δεν υπάρχει και αδιαφορία, αλλά υπάρχει και αλληλεγγύη, που εκφράζεται.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου