Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Επικίνδυνα εύκολα αναθέματα


Βαριά ήταν η ατμόσφαιρα στο Ψηφιακό Καφενείο «Η Καβάλλα» εξαιτίας της απώλειας των δυο παλληκαριών στη Λάρισα από το μαγκάλι, που ήταν η αφορμή για ένα κλασσικό φοιτητικό τσιμπούσι. Ο καφετζής δεν είχε όρεξη για πολλά-πολλά. Έψησε τους κατά κανόνα σκέτους καφέδες και η συζήτηση αρχίνησε:



ΝΙΚΟΣ: Δυο παλληκάρια χάθηκαν και άλλα τρία χαροπαλεύουν και στα κανάλια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει στηθεί το κλασσικό σκηνικό με άλλους να υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δολοφονήθηκαν από τον Στουρνάρα, άλλους να αντιδρούν θέτοντας ζήτημα παιδείας ή ανοησίας και άλλους να φτάνουν στο σημείο να αφήνουν υπόνοιες για την κατανάλωση αλκοόλ.



ΜΑΡΙΑ: Είναι ίδιον της εποχής, τα εύκολα συμπεράσματα και τα εύκολα αναθέματα. Οι αντιδράσεις όσον αφορά το τραγικό περιστατικό αναδεικνύουν την ανοησία της εποχής, αλλά και τον βαθύ διχασμό της ελληνικής κοινωνίας.



ΑΛΕΞΗΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θεωρείτε απλουστευτικό συμπέρασμα ότι τα παιδιά είναι θύματα αυτής της πολιτικής. Ναι, δεν τα σκότωσε προσωπικά ο Στουρνάρας, αλλά αντικειμενικά η απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της θέρμανσης έπαιξε ρόλο καταλυτικό. Τον ίδιο ρόλο που έπαιξε και στο τραγικό συμβάν στη Μεσορόπη.



ΜΑΡΙΑ: Όχι, δεν είναι έτσι. Ήταν ένα τραγικό δυστύχημα, που συνέβη λόγω σύμπτωσης τραγικής. Αυτό το θανάσιμο σφάλμα των παιδιών θα μπορούσε να συμβεί ούτως ή άλλως όποια και αν ήταν η τιμή του πετρελαίου.



ΑΝΤΩΝΗΣ: Δηλαδή αν αυτά τα παιδιά έπαιρναν ένα αυτοκίνητο και σκοτώνονταν σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα θα έφταιγε η κυβέρνηση, που δεν φρόντισε να πάρουν σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στο σχολείο; Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί. Όσο γι’ αυτούς που έστρεψαν τα βέλη της κριτικής τους στα αδικοχαμένα παλληκάρια δεν έχω τίποτα να πω. Έχει και η ξεφτίλα τα όριά της.



ΑΛΕΞΗΣ: Ό,τι και αν λέτε, όσο ψύχραιμα και αν το αντιμετωπίσει κανείς, τα ουκ ολίγα ατυχήματα με ξυλόσομπες και άλλα θερμαντικά σώματα, μερικά με τραγική κατάληξη οφείλονται σε αυτή την πολιτική. Πάντα γίνονταν τέτοια ατυχήματα, αλλά ποτέ με αυτή τη συχνότητα.



ΝΙΚΟΣ: Πράγματι, αλλά αυτή η λογική, που συνδέει με άνεση το δυστύχημα με ένα μαγκάλι με τον Στουρνάρα, με στόχο τα εκλογικά οφέλη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Δηλαδή αν αύριο μια άλλη κυβέρνηση μειώσει την τιμή της βενζίνης μπορεί να κατηγορηθεί για μια ενδεχόμενη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της αύξησης της κίνησης;



Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου