Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ


Η εκκωφαντική απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους θαμώνες του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα». Ο καφετζής ετοίμασε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:

ΧΑΡΗΣ: Καταλαβαίνω το ξάφνιασμα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που από το 4% βρέθηκαν ξαφνικά στο 27%. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να εμπεδώσουν τον ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι η αδιαφορία τους για τα στοιχειώδη, όπως οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

ΜΑΡΙΑ: Δηλαδή, για να καταλάβω, εκτιμάς ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούσε ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα σοβαρό ποσοστό στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου; Δεν κατέβηκαν στις εκλογές γιατί δεν μπορούσαν.

ΧΑΡΗΣ: Ναι, αλλά κάποια στιγμή πρέπει αντιληφθούν ότι με βάση τη λαϊκή εντολή είναι κυβέρνηση εν αναμονή. Δεν είναι δυνατόν να σνομπάρουν τις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο και να ασχολούνται μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Δεξαμενών με τα χρυσωρυχεία σε Έβρο και Χαλκιδική. Ας το καταλάβουν. Κόμμα είναι και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι πολιτιστικός σύλλογος.

ΝΙΚΟΣ: Χωρίς καμιά διάθεση να υπερασπιστώ τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του θα συμφωνήσω μόνο εν μέρει μαζί σας. Πράγματι, με βάση τον ρόλο των κομμάτων όπως τον έχουμε συνηθίσει αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Αλλά πια ας συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε νέα εποχή.

ΣΟΦΙΑ: Σε νέα εποχή, αλλά με πολιτικά κόμματα, που εκφράζουν κοινωνικά συμφέροντα και προτάγματα.

ΝΙΚΟΣ: Ας ξεχάσουμε όμως τα μαζικά κόμματα όπως τα ξέραμε. Αυτή η περίοδος έχει τελειώσει και τούτο το πιστοποιεί η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Γκρίλο στην Ιταλία.

ΣΟΦΙΑ: Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Τι σχέση έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Γκρίλο;

ΝΙΚΟΣ: Πολιτικά και ιδεολογικά ουδεμία. Έχουν όμως ένα κοινό. Η εκλογική τους απήχηση ουδεμία αντιστοιχία έχει με την οργανωτική τους ισχύ. Με άλλα λόγια συμφωνώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκε με τον Εμπορικό Σύλλογο γιατί δεν μπορούσε. Αλλά πια αυτό πρέπει να το συνηθίσουμε.

ΧΑΡΗΣ: Όπως και να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι η καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων στις εκλογές θα είναι στο εξής εντελώς, μα εντελώς, συγκυριακή.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου