Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Οι τράπεζες και η χαμένη γενιά


Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι η Ευρώπη δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, αλλά μπορεί να έχει χάσει μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων στο πρακτορείο Ρόιτερς δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους θαμώνες του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα».



ΝΤΙΝΟΣ: Να τα βλέπουν και να τα ακούν οι υπερασπιστές των μνημονίων και της τρόικας, που κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά μπρος στο απόλυτο αδιέξοδο αυτής της γενιάς. Μα δεν βλέπουν τι γίνεται; Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η πολιτική έχει απαγορεύσει σε μια ολόκληρη γενιά το δικαίωμα στ’ όνειρο;



ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Είναι ίδιον των καιρών. Η πόλωση φέρνει πόλωση και η αντίδραση φέρνει αντίδραση. Από τη μια είναι οι ταλιμπάν της εθνικής απομόνωσης και της «εδώ και τώρα» αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θαρρείς και υπάρχει εναλλακτική λύση και από την άλλη είναι οι ταλιμπάν του δικαίου των μνημονίων.



ΕΦΗ: Και στη μέση άνθρωποι παραζαλισμένοι που δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.



ΝΙΚΟΣ: Μπορεί ο λόγος των ταλιμπάν να κυριαρχεί, αλλά υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι όπως ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, που είχε το σθένος να χαρακτηρίσει προ ημερών ευφυή την κίνηση Σαμαρά να θέσει το ζήτημα της ΑΟΖ σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Πράγματι σπουδαία κίνηση ανεξάρτητα από το ζήτημα της ΑΟΖ και τις απόψεις ενός εκάστου. Με τη δήλωσή του αυτή ο Σταθάκης απάντησε εμμέσως πλην σαφώς σε όλες τις γελοίες και επικίνδυνες δηλώσεις περί κατοχικής κυβέρνησης, δωσιλογισμού και χούντας.



ΜΑΡΙΑ: Δηλαδή χρειαζόταν αυτή η δήλωση για να πάψει το κρεσέντο παραλογισμού;



ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ναι, χρειαζόταν. Εδώ που έχουμε φτάσει απαιτείται ολοένα και περισσότεροι από όλες τις πλευρές να αρθρώνουν λόγο σοβαρό. Ούτε αυτή η κυβέρνηση συγκροτείται από εθνοπροδότες, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ από κατσαπλιάδες.



ΝΙΚΟΣ: Μη μένουμε όμως μόνο στην αποδοκιμασία της συνταγής της ακραίας λιτότητας, αλλά να προσέξουμε και τα άλλα που είπε ο Σούλτς. Δεν είπε να διαλύσουμε το ευρωπαϊκό μαγαζί, αλλά να το κάνουμε καλύτερο. Είπε να απαλλαγούμε από τη γραφειοκρατία δια της απευθείας σχέσης δήμων και περιφερειών με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.



ΜΑΡΙΑ: Με άλλα λόγια η απάντηση που προτείνει δεν είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η βελτίωσή της.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου