Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Harlem Shake


Εξακόσιοι νέοι άνθρωποι ξέσπασαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην πρώτη παράσταση Harlem Shake στην Καβάλα, που δόθηκε στον Δημοτικό Κήπο. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τους θαμώνες του Ψηφιακού Καφενείου «Η Καβάλλα», που με τούτη την αφορμή άνοιξαν συζήτηση για τα «θέλω» της νέας γενιάς εν μέσω κρίσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Έτσι ξαφνικά με μηνύματα στο διαδίκτυο και στα κινητά εξακόσιοι νέοι άνθρωποι φόρεσαν μάσκες και έσπευσαν για ένα ξέσπασμα τρελό δίχως ρυθμό και βήματα, συμμετέχοντας σε τούτη την παγκόσμια τρέλα του Harlem Shake.

ΤΖΕΝΗ: Το ξέσπασμα του Σαββάτου είναι γέννημα-θρέμμα του διαδικτύου. Ο χορός αυτός που έρχεται από την Αιθιοπία, επανεμφανίστηκε περί το 1981 στο Harlem της Νέας Υόρκης μέχρι που, το 2012, ένας Αμερικανός μουσικός παραγωγός το επανέφερε στην επιφάνεια για να απογειωθεί μέσω «YouTube».

ΝΙΚΟΣ: Νέοι άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης δίνουν τέτοια ραντεβού και ξεσπούν με Harlem Shake. Όχι, δεν κάνουν επανάσταση, αλλά πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γεγονός. Είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, τα σύνορα σε τούτο τον μικρό πλανήτη πέφτουν καθημερινά και αυτός ο τρελός χορός ανήκει στα καλά της παγκοσμιοποίησης.

ΕΥΗ: Τι να το κάνεις όταν παγκοσμιοποίηση, όπως τουλάχιστον τη ζούμε τα τελευταία χρόνια, σημαίνει φτώχεια, ανεργία και υπερκέρδη για τις πολυεθνικές. Να μιλήσουμε για harlem shake, όταν έντεκα πολυεθνικές ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να θεσπίσει μισθούς ύψους 250-300 ευρώ για να επενδύσουν στην Ελλάδα;

ΝΙΚΟΣ: Σταθείτε λιγάκι. Φυσικά και το harlem shake δεν είναι η απάντηση στα αδιέξοδα του ξεσαλωμένου παγκόσμιου καπιταλισμού, που επελαύνει ανεξέλεγκτος στα ερείπια που άφησε πίσω της η φούσκα των χάρτινων χρηματιστηριακών αξιών και της τραπεζικής αγοράς. Αλλά στο μεταξύ, υπάρχει μια νέα γενιά που έχει την ανάγκη να εκφραστεί. Που πρέπει να εκφραστεί. Γι’ αυτό μιλάμε.

ΤΖΕΝΗ: Μια νέα γενιά, που όσο σύνθετα και πιεστικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ερωτεύεται, διασκεδάζει, παθιάζει, ξεσπάει. Το Σάββατο ξέσπασε με harlem shake. Αύριο μπορεί με τα ίδια μέσα, δηλαδή το διαδίκτυο και τα sms να ξεσπάσει αλλιώς. Ζητώντας δουλειά για παράδειγμα.

ΕΥΗ: Μακάρι να το κάνει, αν και η εμπειρία δεν δείχνει ότι τα ξεσπάσματα μέσω διαδικτύου μπορούν να έχουν διάρκεια. Αλλά από την άλλη, οι απαντήσεις στην κρίση θα δοθούν με τα μέσα της εποχής.

Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου