Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Όταν λέμε ισόβια


Μετά τα ανέκδοτα περί τους τρόπους διαφυγής του «φτερωτού γιατρού» από το προαύλιο των φυλακών χωρίς ελικόπτερο, οι θαμώνες του Ψηφιακού Καφενείου «Η Καβάλλα», αυτού του φανταστικού χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη σημασία της ποινής της ισόβιας κάθειρξης στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για την υπόθεση υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο καφετζής ετοίμασε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:



ΑΝΤΩΝΗΣ: Εμένα δεν με νοιάζουν ούτε τα ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο, ούτε ο εγκλεισμός του Άκη Τσοχατζόπουλου στον Κορυδαλλό. Όχι πως δεν έχουν σημασία, αλλά θέλω να επιστραφούν τα χρήματα στον κρατικό κορβανά. Τι να το κάνω, αν αύριο ο Άκης αποφυλακιστεί για λόγους υγείας και μένει στα παλάτια, που έκτισε εις υγείαν των κορόιδων;



ΝΙΚΟΣ: Δεν έχεις άδικο, αλλά και στις δυο περιπτώσεις έγινε μια σημαντική τομή στα δημόσια πράγματα. Δυο λαμπεροί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής καταδικάστηκαν και κλείστηκαν στη φυλακή, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους μέχρι πρότινος ξεσαλωμένους αιρετούς.



ΝΤΙΝΑ: Φαντάζεστε για παράδειγμα πόσο πυρετό έχουν ανεβάσει ο Καλλιοντζής, οι συνεργάτες του και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Καβάλας, που βαρύνονται με το οικονομικό σκάνδαλο των εκδηλώσεων, που ουδέποτε έγιναν;



ΓΙΩΡΓΟΣ: Αυτοί είχαν ήδη ανεβάσει πυρετό μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του οικονομικού ελεγκτή. Μπορεί να εμπλέκονται πολλοί, αλλά το πόρισμα επιρρίπτει τις περισσότερες ευθύνες στους πολιτικούς προϊσταμένους και ειδικότερα στον πρώην νομάρχη.



ΝΙΚΟΣ: Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Άλλωστε, ο εκνευρισμός του Γιώργου Τσαλουχίδη είναι ολοφάνερος σε κάθε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καβάλας. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι δυο υποθέσεις απέχουν μερικά εκατομμύρια ευρώ.



ΝΤΙΝΑ: Ναι, αλλά και στη μια και στην άλλη περίπτωση έχουμε ένα σκάνδαλο στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Δεν θέλω να ισοπεδώσω τίποτα, αλλά η πράξη μετράει.



ΓΙΩΡΓΟΣ: Ας μην μπλέκουμε άλλο τις δύο υποθέσεις, που άλλωστε έχουν πολλές και σημαντικές διαφορές. Το βέβαιο είναι ότι η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον Παπαγεωργόπουλο στέλνει μήνυμα σαφές προς όλους τους αιρετούς.



ΝΙΚΟΣ: Η οργισμένη κοινωνία χάρηκε με το αίμα του Παπαγεωργόπουλου και του Άκη στην αρένα, αλλά το πρόβλημα της διαφθοράς δεν λύνεται έτσι. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, που δεν θα επιτρέπουν τη διαφθορά.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου