Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η κοινωνία που αντιστέκεται


Η κοινωνία που αντιστέκεται μέσα στη δίνη της κρίσης και αντιδρά με όπλο την αλληλεγγύη δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους θαμώνες του Ψηφιακού Καφενείου «Η Καβάλλα». Αυτού του φανταστικού χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που προσφέρει έναν πολυπρισματικό, πολυφωνικό διάλογο σε θέματα επικαιρότητας. Ο καφετζής ετοίμασε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και άνοιξε τη συζήτηση:



ΝΙΚΟΣ: Αυτές οι 700 επισκέψεις κατά τους 10 μήνες λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου-Ιατρείου της Καβάλας είναι 700 πράξεις αλληλεγγύης κόντρα στη σύγχρονη αλλοτρίωση και την αδιαφορία για τον πλησίον. 700 πράξεις αντίστασης σε τούτη την κρίση που πλήττει τη χώρα και την ευρωζώνη, με άγνωστη κατάληξη.



ΑΝΤΩΝΗΣ: Χωρίς καμμία διάθεση να μηδενίσω το έργο του δήμου, των φαρμακοποιών, των γιατρών και όλων των εθελοντών, που έχουν σπεύσει σε βοήθεια αυτούς τους 10 μήνες, θα πρέπει να σου πω ότι τα πολιτικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αλληλεγγύη. Η αλλαγή πολιτικής είναι το ζητούμενο.



ΝΙΚΟΣ: Ναι, αλλά μην τα συγχέουμε. Η πολιτική είναι πολιτική και η αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Μέσα σε τούτο τον χαμό δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικές τέτοιες ενέργειες. Με αυτή την έννοια, η αλληλεγγύη είναι πράξη εξόχως πολιτική.



ΜΑΡΙΑ: Πολύ περισσότερο, που μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου-Ιατρείου δεν επιδιώκονται μικροκομματικά οφέλη. Ούτε επικίνδυνα παιχνίδια φασιστικών οργανώσεων, που παίζουν το χαρτί της ανθρωπιστικής βοήθειας με ρατσιστική κυνικότητα.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ναι, αυτό έχει σημασία. Όπως έχει σημασία που μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου-Ιατρείου δίνεται χείρα βοηθείας σε τόσους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Επίσης, δεν είναι λιγότερο σημαντικό που οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο χωρίς ανταμοιβή, αντιλαμβανόμενοι το βάρος που τους αναλογεί λόγω της κρίσης.



ΑΝΤΩΝΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν μηδενίζω τέτοιες προσπάθειες. Αντίθετα, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές. Η βοήθεια προς τον πάσχοντα πλησίον πρέπει να είναι πάντα υπόθεση της κοινωνίας.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Της κοινωνίας που δεν μένει με απάθεια μπρος τον καναπέ να καταναλώνει ό,τι της σερβίρουν. Της κοινωνίας, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι ως δέκτης παθητικός, αλλά ως έναν τρόπο άμεσης επικοινωνίας και αντίστασης.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου