Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Το ΟΧΙ της Κύπρου και η διέξοδος


Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, οι κλυδωνισμοί της Ευρωζώνης, που απέδειξε για πολλοστή φορά ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση και η ικανοποίηση στην Ελλάδα για το ΟΧΙ των Κυπρίων ήταν μοιραία το θέμα συζήτησης χθες στο ψηφιακό καφενείο «Η Καβάλλα».

ΝΤΙΝΟΣ: Επιτέλους και ένα ΟΧΙ στην πολιτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Ένα «άει σιχτίρ», που το ευχαριστήθηκε όλος ο ελληνισμός και όχι μόνο. Δεν ξέρω πώς θα αποτιμηθεί αυτό το γεγονός στις αγορές του κόσμου, αλλά έχει χτυπήσει λίμιτ απ στις καρδιές μας.

ΣΜΑΡΩ: Ναι, υπάρχει και μια πληγωμένη υπερηφάνεια για όλα όσα θέλαμε να πράξει η ελληνική Βουλή και δεν έπραξε. Μα, δεν είναι μόνον αυτό. Είναι και ένα μήνυμα με διάσταση πανευρωπαϊκή. Κάποιος, κάποια στιγμή, θα έλεγε ΟΧΙ σε τούτο τον παραλογισμό.

ΝΙΚΟΣ: Κατανοητοί οι πανηγυρισμοί, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας χαλάσω την ατμόσφαιρα, υπενθυμίζοντας ότι απομένουν 5,8 δισ. που πρέπει να βρεθούν –ουδείς γνωρίζει πώς- διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος της άτακτης χρεωκοπίας. Ναι, και μεις πτωχεύσαμε τελικά, αλλά αυτό που θα γίνει στην Κύπρο αν πτωχεύσουν οι τράπεζες δεν μπορείτε να το διανοηθείτε.

ΝΤΙΝΟΣ: Δηλαδή τι έπρεπε να κάνουν; Να υποκύψουν στην εντελώς παράλογη και αντιευρωπαϊκή απόφαση του Γιούρογκρουπ και να μπουν σε μια διαδικασία αλλεπάλληλων μνημονίων όπως και στην Ελλάδα; Αντιλαμβάνομαι τον κίνδυνο, αλλά δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Αφορά συνολικά την ευρωζώνη, που επιτέλους είναι υποχρεωμένη να ανακαλύψει εναλλακτικές.

ΝΙΚΟΣ: Εμένα ετούτη τη φορά με κάλυψε ο Βαρουφάκης με το τελευταίο του άρθρο στο Protagon. Η πιο σωστή λύση θα ήταν το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, που θα απέφεραν άμεσα τα 5,8 δισ. που πρέπει να βρεθούν δίχως να επιβαρυνθούν οι μη έχοντες.

ΑΝΤΩΝΗΣ: Μα τότε η Κύπρος θα έχανε οριστικά το πλεονέκτημά της ως προορισμός ξένων καταθετών. Ως η Ελβετία της Μέσης Ανατολής.

ΝΙΚΟΣ: Ποιο πλεονέκτημα; Αυτό έχει ήδη οριστικά χαθεί. Καταλαβαίνω τους πανηγυρισμούς σας, αλλά εγώ θα συμφωνήσω με τον Βαρουφάκη ότι τα φάρμακα των καρκινοπαθών είναι πολύ πιο ιερά από τις καταθέσεις των 3 και 5 εκατομμυρίων ευρώ Ρώσων και Βρετανών. Το δε αυστηρό κούρεμά τους στο πλαίσιο του επιχειρηματικού ρίσκου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου