Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Προοπτική αντί πετρελαίου


Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατακύρωση της σύμβασης εξόρυξης υδρογονανθράκων στον Πρίνο και τη Νότια Καβάλα στην Ενεργειακή Αιγαίου και την Kavala Oil έδωσε αφορμή για συζήτηση στο Ψηφιακό Καφενείο «Η Καβάλλα». Ο καφετζής ετοίμασε για όλους τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και έδωσε το έναυσμα για να αρχινήσει η συζήτηση:



ΝΙΚΟΣ: Ο μεγάλος κερδισμένος της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή είναι η Ενεργειακή Αιγαίου. Πούλησε προοπτική στους εργαζόμενους της Kavala Oil από το 2009 μέχρι σήμερα και πήρε δικαιώματα εξόρυξης υδρογονανθράκων. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι κατά πρώτον οι εργαζόμενοι και κατά δεύτερον όσοι υπερψήφισαν τη σύμβαση.



ΓΕΩΡΓΙΑ: Δεν έχεις άδικο. Από την άλλη όμως η αντίδραση των εργαζομένων δια της Kavala Oil την ύστατη στιγμή ήταν δύσκολο να έχει τύχη. Οι εργαζόμενοι πίεζαν κόμματα και βουλευτές επί μήνες ώστε να περάσει η σύμβαση και στο «παρά πέντε» αντέδρασαν και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που ο τόπος χρειάζεται επενδύσεις.



ΝΙΚΟΣ: Η ήττα των εργαζομένων σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι δεδομένη. Έκαναν υπομονή μήνες απλήρωτοι στο όνομα της προοπτικής. Ανέχθηκαν αυτή την περίεργη σχέση με την Ενεργειακή καιρό και πάλι στο όνομα της προοπτικής. Ώσπου η προοπτική αυτή έγινε παγίδα.



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Όχι μόνον αυτό, αλλά χρεώθηκαν και τα απαράδεκτα επεισόδια στο Ωκεανίς και τις ακόμα πιο απαράδεκτες δηλώσεις ότι στο εξής ανάλογη συμπεριφορά θα δείχνουν στις εκδηλώσεις των κομμάτων που στάθηκαν απέναντί τους. Όχι, αυτή δεν είναι συμπεριφορά, ούτε στάση σοβαρή σε ένα πρόβλημα πράγματι σοβαρό.



ΓΕΩΡΓΙΑ: Οι εργαζόμενοι στην Kavala Oil έχουν εγκλωβιστεί στο μέχρι σήμερα πετυχημένο μοντέλο με το οποίο επέβαλαν ουσιαστικά τη συνέχιση της εξόρυξης πετρελαίου στην Καβάλα. Μόνο που οι καιροί έχουν αλλάξει. Με συμπεριφορές σαν και αυτές στο Ωκεανίς δεν κερδίζουν τίποτα. Μόνο χάνουν.



ΝΙΚΟΣ: Στο μεταξύ, έχει ψηφιστεί μια σύμβαση που καθιστά ανάδοχους της εκμετάλλευσης και την Ενεργειακή και την Kavala Oil. Επίσης, η Kavala Oil έχει ακυρώσει τη συμφωνία με την Ενεργειακή και η διοίκησή της –οι εργαζόμενοι δηλαδή- είναι αποφασισμένη να πουλήσει το επόμενο φορτίο χωρίς να δώσει φράγκο στην Ενεργειακή.



ΓΕΩΡΓΙΑ: Μα, έχουν το δικαίωμα;



ΝΙΚΟΣ: Λένε ότι το έχουν και μένει να δούμε τι θα συμβεί. Ένα πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Το γυαλί στις σχέσεις εργαζομένων και Ενεργειακής Αιγαίου δεν ράγισε απλώς. Έγινε χίλια κομμάτια.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου