Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

"Χρυσές" ελπίδες


Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, εννιά χιλιάδες σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη κατά του βιασμού του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους θαμώνες του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα». Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:

ΝΙΚΟΣ: Υπήρχε όγκος, υπήρχε παλμός μα και περίσσιος θυμός χιλιάδων ανθρώπων που δεν αντέχουν να βλέπουν τη χώρα να πωλείται στα παζάρια του κόσμου υπό τις οδηγίες των τροϊκανών. Ανθρώπων που δεν θα επιτρέψουν αυτό το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος.

ΣΟΦΙΑ: Υπάρχουν και αυτοί. Είναι και όμως και οι άλλοι, που είναι επίσης χιλιάδες που θέλουν την επένδυση για να έχουν δουλειές. Επιτέλους, δεν ζουν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής από τον τουρισμό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Η Χαλκιδική είναι μοιρασμένη στα δυο. Σε αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό, που δικαίως αντιδρούν στον βιασμό του περιβάλλοντος και σε αυτούς που δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Δουλειά θέλουν και πιστεύουν ότι θα τη βρουν στα χρυσωρυχεία.

ΣΜΑΡΩ: Αναρωτιέμαι γιατί δεν μπορούν να συνδυαστούν και τα δυο. Να γίνουν τα χρυσωρυχεία, αλλά χωρίς τον βιασμό του περιβάλλοντος ώστε και οι κάτοικοι των ορεινών της Χαλκιδικής να μπορούν να δουλέψουν τα μεταλλεία και το περιβάλλον να μην καταστραφεί, με τις συνέπειες που τούτο συνεπάγεται στον τουρισμό.

ΝΙΚΟΣ: Γιατί είναι πολλά τα λεφτά. Το κέρδος από την εξόρυξη εκτιμάται μεταξύ 25-45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τεχνολογία για εξόρυξη με σεβασμό στο περιβάλλον υπάρχει αλλά το κόστος υπολογίζεται στο 50%. Αυτοί που δικαίως αντιδρούν ξέρουν ότι οι επενδυτές θα επιλέξουν τη χρήση κυανίου που θα τους αποφέρει ποσοστό κέρδους 85% περίπου. Μιλάμε για δισ. ευρώ.

ΣΟΦΙΑ: Γιατί είναι λίγο το 50%;

ΝΙΚΟΣ: Όχι, αλλά το 85% είναι πολύ μεγαλύτερο και αυτοί που επιλέγουν να επενδύσουν στη χρεωκοπημένη χώρα τα θέλουν όλα. Αν τελικά η επένδυση προχωρήσει, η «χρυσή» -με την έννοια της ωραιότητας- Χαλκιδική θα καταστραφεί.

ΜΑΝΟΣ: Μην το λες. Με τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση τα πράγματα είναι αλλιώς. Υπάρχουν αντιστάσεις.

ΝΙΚΟΣ: Κόψε την πλάκα. Η ΔΗΜΑΡ θα εκφράσει τις έντονες διαφωνίες της, αλλά μετά θα σπεύσει να συνταχθεί με την ακροδεξιά του Σαμαρά. Το μάθαμε το παραμύθι και πια δεν έχει ούτε καν πλάκα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου