Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το "πάρκινγκ" της παραλιακής


Εις εκ των θαμώνων του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα» πέρασε χθες το πρωί από το λιμάνι και συγχύστηκε στη θέα δεκάδων αυτοκινήτων σταθμευμένων εκεί που κάποτε ελλιμενίζονταν τα φέρυ-μπωτ. Ο καφετζής σέρβιρε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια, που επέτειναν τη σύγχυσή του για τα στραβά και τ’ ανάποδα ετούτου του τόπου:

ΚΩΣΤΑΣ: Έγινε ολόκληρη μελέτη στο πλαίσιο της οποίας άλλαξε ο τόπος ελλιμενισμού των πορθμείων στο λιμάνι. Οι Θάσιοι αντέδρασαν ευλόγως γιατί έχασαν τη βολή τους. Αντί βγαίνοντας από το πλοίο να έχουν μπρος τα πόδια τους την αγορά και τα ΚΤΕΛ, βγαίνουν πλέον στην άκρη του λιμανιού. Είναι δυνατόν όλη αυτή η ανακατωσούρα να έγινε για να παρκάρουν ανενόχλητοι οι υπάλληλοι του Λιμεναρχείου;

ΒΙΚΗ: Και όμως είναι. Αυτός είναι ο λόγος που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται στοιχειωδώς τις αρχές. Όταν τους δείχνουν τα σχέδια στις μακέτες, κάνουν πάντα δεύτερες σκέψεις επιχειρώντας να ανιχνεύουν τις σκοπιμότητες που κρύβονται κάθε φορά.

ΝΙΚΟΣ: Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση κατάχρησης εξουσίας. Η αλλαγή της θέσης ελλιμενισμού των πορθμείων έγινε για να ελευθερωθούν χώροι του λιμανιού. Για να βελτιωθεί –υποτίθεται- η εικόνα του. Ε, λοιπόν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα δίπλα στη θάλασσα δεν διεκδικούν βραβείο καλαισθησίας.

ΟΛΓΑ: Βάσει της ίδιας άποψης περί αισθητικής έγινε μείζον θέμα η απομάκρυνση των διχτυών από την παραλιακή ζώνη γιατί δήθεν βρώμιζαν τον τόπο. Αυτοί είμαστε. Αυτή είναι η αισθητική μας. Να καταστρέφουμε την καταπληκτική εικόνα με το ξεψάρισμα και το μπάλωμα διχτυών στο λιμάνι, την ώρα που παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας όπου να ‘ναι.

ΚΩΣΤΑΣ: Είναι αλήθεια ότι και με τα δίχτυα έπρεπε να μπει μια τάξη. Όχι όμως με στόχο την απομάκρυνσή τους, αλλά την επιβολή της τάξης, με στόχο πράγματι το νοικοκύρεμα της παραλιακής ζώνης.

ΝΙΚΟΣ: Το λάθος που προηγήθηκε ήταν η απομάκρυνση των ψαράδικων από το λιμάνι, που σε συνδυασμό με τα αλιευτικά έδιναν μοναδικό χρώμα στο λιμάνι.

ΚΩΣΤΑΣ: Δεν είχε άδικο ο μακαρίτης ο Αθανασιάδης για τη βρώμα και το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς που προϋπήρχε. Αντί όμως να αναζητήσει έναν τρόπο να επιβάλλει την τάξη, στέρησε από το λιμάνι της Καβάλας όλη τη ζωντάνια του.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου