Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Δυο επιλογές κατά της ανεργίας


Οι δυο τρόποι αντίδρασης των νέων στον εφιάλτη της ανεργίας όπως αναδείχθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Καβάλα, η μια του ΠΑΜΕ που προτείνει μέτωπο προστασίας τους και η άλλη της διαδικτυακής πλατφόρμας «Fund A Nation» επιχειρηματικών ιδεών για νέους ανθρώπους έδωσαν χθες το έναυσμα για συζήτηση στο ψηφιακό καφενείο «Η Καβάλλα».

ΑΝΤΩΝΗΣ: Δυο στάσεις, δυο επιλογές, δυο εκ διαμέτρου διαφορετικές κουλτούρες. Από τη μια το ΠΑΜΕ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας να αμύνονται υπέρ κεκτημένων δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής και από την άλλη νέοι άνθρωποι που θέλουν να μπουν με ορμή στον επιχειρηματικό στίβο. Σαφώς και προκρίνω τη δεύτερη επιλογή.

ΜΑΡΙΑ: Και γω προκρίνω τη δεύτερη, αλλά δεν αναθεματίζω την πρώτη. Σε τούτη την τόσο δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία δεν επιτρέπονται ούτε οι εύκολες απαντήσεις, ούτε τα εύκολα αναθέματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ: Δεν λέω και χρήσιμο και απαραίτητο είναι να αμύνεται το συνδικαλιστικό κίνημα σε τούτη τη λαίλαπα για να σώσει οτιδήποτε και αν σώζεται, αλλά δεν αντέχω άλλο την προσέγγιση του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ με άλλα λόγια. Όχι, δεν έχει άδικο σε άλλο. Αλλά αυτός ο ξύλινος λόγος του μου προκαλεί αποστροφή.

ΜΑΡΙΑ: Το νέο που έχουμε ανάγκη ως χώρα δεν θα προκύψει από μαζώξεις του ΠΑΜΕ που μυρίζουν ναφθαλίνη. Στο διαδίκτυο εκκολάπτεται από κάτι δαιμόνιους πιτσιρικάδες, έτοιμους να επενδύσουν στην καινοτομία. Εύκολο δεν θα είναι, αλλά έτσι θα γίνει.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Τα είδαμε και τα καινοτομικά σχέδια του ξεσαλωμένου καπιταλισμού να αποσαθρώνουν κατακτήσεις δεκαετιών και να στέλνουν τους μορφωμένους νέους των χωρών της Νότιας Ευρώπης να βρουν δουλειά στη Γερμανία. Η οποία, εάν τυχόν δεν το έχετε αντιληφθεί, αποκτά προσωπικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου τζάμπα.

ΝΙΚΟΣ: Ούτε εμένα με ενθουσιάζει ο ξεπερασμένος λόγος του ΚΚΕ, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι ένας συντεταγμένος τρόπος αντίδρασης μέσα σε τούτο τον χαμό. Άρα χρήσιμος μέχρι ενός σημείου. Αλλά η αλλαγή του ρου των πραγμάτων δεν θα ‘ρθει από κει. Νέοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες θα βρουν τις απαντήσεις. Αρκεί να τους υποστηρίξουμε.

ΜΑΡΙΑ: Αρκεί η Πολιτεία να δημιουργήσει εκείνες τις απαραίτητες δομές που θα υποστηρίξουν τέτοια εγχειρήματα. Διότι σήμερα η γραφειοκρατία τα ακυρώνει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου