Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η σύνταξη του μακαρίτη


Τα δημοσιεύματα περί την προσπάθεια νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών δια της απογραφής των συνταξιούχων ήταν χθες το θέμα συζήτησης των θαμώνων του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα». Ο καφετζής έβαλε το «Σούπερ Μάρκετ» του Πουλικάκου επηρεασμένος σαφώς από την ωραία συναυλία του «θείου Νώντα» και των σπουδαίων μουσικών που τον συνόδευαν στη «Μυροβόλο» και η συζήτηση αρχίνησε:



ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Και μετά μας φταίει ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και ο Φούχτελ. Από την απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.031 συνταξιούχων, με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις στις περιπτώσεις αυτές ανήρχοντο στο ποσό των 26.119.279 ευρώ.



ΒΙΚΗ: Σαν να λέμε πεθαίνεις δεν πεθαίνεις η σύνταξη πίπτει κανονικά και μάλιστα σε μια εποχή, που η οικονομική ρευστότητα υπάρχει μόνο στα λεξικά.



ΝΙΚΟΣ: Καλές οι απογραφές, είναι επιτέλους απαραίτητο να μπει μια τάξη, αλλά ετούτη την υποκρισία των τάχατες αποκαλύψεων δεν την αντέχω. Μη βιάζεστε να βγάλετε εύκολα συμπεράσματα περί ενός πάρτυ συγγενών συνταξιούχων εις βάρος του δημοσίου κορβανά.



ΒΙΚΗ: Για να καταλάβω αποκλείεις το ενδεχόμενο κάποιοι να εκμεταλλεύονταν συστηματικά το χάος του δημοσίου τομέα για να εισπράττουν τη σύνταξη του μακαρίτη;



ΝΙΚΟΣ: Όχι, δεν το αποκλείω, γι αυτό και επισήμανα ότι η απογραφή χρειάζεται για να είναι επιτέλους κάποια στιγμή καταγεγραμμένο σε τούτη τη χώρα πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και πόσοι οι συνταξιούχοι. Αλλά αυτά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν τα μπορώ. Αυτό που συνήθως δεν αναφέρεται σε αυτά τα «αποκαλυπτικά» ρεπορτάζ είναι ότι σε ουκ ολίγες περιπτώσεις το δημόσιο είναι που επιμένει να στέλνει τη σύνταξη του μακαρίτη, παίζοντας με τις αντοχές των συγγενών του.



ΚΙΚΗ: Μα είναι δυνατόν;



ΝΙΚΟΣ: Βεβαίως και είναι. Συνέβη σε πολύ γνωστούς, που αφού διαμαρτυρήθηκαν ουκ ολίγες φορές για την καταβολή της σύνταξης του μακαρίτη, που αρχικά ήταν ψυχολογικό σοκ και στην πορεία δημιούργησε υπόνοιες για ύποπτα παιχνίδια εις βάρος τους, κατάφεραν να «κόψουν» τη σύνταξη καταφεύγοντας στη δικαστική οδό.



ΚΙΚΗ: Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποια στιγμή δεν πρέπει αυτά να σταματήσουν;



ΓΙΩΡΓΟΣ: Να σταματήσουν, αλλά μην μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου