Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Εκσυγχρονισμό ζητούν όχι «αιξιγχρωνυσμώ»


Το νέο πολιτικό σκηνικό όπως προέκυψε από τις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις λίγους μήνες πριν δεν φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το «Βήμα της Κυριακής» ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. -22,6% έναντι 21,5%- ενώ στην τρίτη θέση δείχνει να σταθεροποιείται η «Χρυσή Αυγή» με ποσοστό 9,8%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6,8%, το ΚΚΕ με 5,2%, η ΔΗΜΑΡ με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 4,5%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 46,1%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το ποσοστό 31,4%. Στην ίδια ερώτηση το 20,1% απαντά «κανένας» από τους δύο.



Στην ίδια δημοσκόπηση, ενόψει της νέας χρονιάς οι πολίτες εκτιμούν ότι το 2013 θα είναι χειρότερο από τον χρόνο που φεύγει, ενώ τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές. Με άλλα λόγια, παρά τον ζόφο της κρίσης, την περαιτέρω μείωση των μισθών, την αύξηση της ανεργίας, το νέφος που πνίγει τις πόλεις όχι πλέον από τους ρύπους των αυτοκινήτων, αλλά από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες οι Έλληνες δεν στρέφουν το βλέμμα τους ούτε προς τη Ρωσία, ούτε προς τη Λατινική Αμερική. Όσο και αν τους οργίζουν οι επιλογές των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αισθάνονται και δηλώνουν Ευρωπαίοι.



Η οργή τους έναντι του χρεοκοπημένου πολιτικού σκηνικού, της ασυδοσίας των αγορών και των τραπεζών είναι οργή ευρωπαίων πολιτών. Διαφωνούν και οργίζονται με την προτεσταντικής αντίληψης εμμονή της Μέρκελ στην περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, αλλά αισθάνονται ως φύσει συμμάχους τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Γερμανούς εργάτες, που είναι θύματα της ίδιας πολιτικής. Αντιλαμβάνονται ότι οι σκανδαλώδεις χειρισμοί στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ παραπέμπουν στο ανατολίτικο πλιάτσικο, που απορρίπτουν κάθετα. Με άλλα λόγια οι απαντήσεις που προσδοκούν τη νέα χρονιά από τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αφορούν τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και τον εκσυγχρονισμό της. Αυτή τη φορά σωστά γραμμένο. Διότι αυτό που προηγήθηκε ήταν «αιξιγχρωνυσμώς» το δίχως άλλο.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου