Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Πεταμένα λεφτά


Η έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου θα δείξει ότι ακόμα και τώρα, που η εθνική και τοπική οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν επαγγελματίες που πασχίζουν να σταθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, παρά τις τρικλοποδιές που τους βάζει διαρκώς η ελληνική Πολιτεία. Υπάρχουν επιχειρήσεις, που έχουν μέλλον και προοπτικές. Ναι μεν έχουν την έδρα τους σε λάθος χώρα, αλλά ακόμα και έτσι μπορούν να τα καταφέρουν. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η ελπιδοφόρα. Η άλλη όψη, η ζοφερή, είναι οι εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη, που θα τη φιλοξενήσουν. Άλλο ένα έργο σημαντικό, που κατάντησε κουφάρι, που συγυρίζεται και στολίζεται μια φορά τον χρόνο για την έκθεση του Επιμελητηρίου.

Όχι, δεν δικαιώθηκαν όσοι διαφωνούσαν με τη λειτουργία ενός Εκθεσιακού Κέντρου εκτός του κέντρου της Καβάλας. Ο κόσμος πηγαίνει με αυτοκίνητα και λεωφορεία και ας μην είναι τόσο βολικά όσο το διοικητήριο ή η παραλία. Το πρόβλημα είναι ότι το όνειρο του μακαρίτη Απόστολου Μαρδύρη για ένα Εκθεσιακό Κέντρο έδρα της Έκθεσης, που θα μπορούσε να δώσει άλλη προοπτική στον θεσμό, αλλά και γενικότερα στον τόπο, μουντζουρώθηκε και κινδυνεύει να ακυρωθεί γιατί ουδείς φρόντισε για την επόμενη μέρα. Βρέθηκαν κοινοτικά κονδύλια και φτιάχτηκε ένα πραγματικό στολίδι, που θα μπορούσε όντως να δώσει ώθηση και στην Έκθεση και στην τοπική οικονομία, αλλά ουδείς νοιάστηκε για την επόμενη μέρα. Ουδείς έψαξε να βρει ένα μοντέλο λειτουργίας πριν και μετά την Έκθεση του Επιμελητηρίου.

Μα, ακόμα και αν όντως κάποιοι εκ των τοπικών αρχόντων πάσχισαν πράγματι να βρουν λύσεις ουδέν κατάφεραν και αυτό είναι που έχει σημασία. Το στολίδι, που θα στεγάσει και φέτος την KavalaExpo 2012 έγινε ένα κουφάρι, που ζωντανεύει περιστασιακά και μόνον κάθε Σεπτέμβρη και μετά πέφτει σε χειμερία νάρκη. Πεταμένα λεφτά, στην έξοδο της Νέας Καρβάλης, που μαρτυρούν τα αδιέξοδα ενός πολιτικού συστήματος ανίκανου ακόμα και για τα στοιχειώδη. Οι άνθρωποι που έτυχε να βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης για να ανοίξουν νέους δρόμους και προοπτικές δεν ήταν σε θέση να κάνουν τα βασικά. Ποιος να προσελκύσει πελατεία στο μαγαζί η Ελλάς; Αυτοί δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να βάλουν το κλειδί στην κλειδωνιά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου