Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η ΒΦΛ (ELFE) είναι άσχημα μπλεγμένη


Ο βαθμός της εμπλοκής της ELFE (ΒΦΛ) στις υπόγειες διαδρομές για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι τέτοιος, που η βιομηχανία κινδυνεύει άμεσα. Μόνο μια περίπτωση που έχει απασχολήσει την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εξετάζεται από τη δικαιοσύνη αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τη δεινή θέση της βιομηχανίας. Πρόκειται για την εκταμίευση ποσού 73,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank για την υποτιθέμενη εξαγορά του εργοστασίου από δυο εταιρείες φαντάσματα, το οποίο κατέληξε σχεδόν αυτούσιο (73 εκατομμύρια ευρώ) σε προσωπικό λογαριασμό του Λαυρεντιάδη στην Ελβετία. Το πουλόβερ μόλις άρχισε να ξηλώνεται και πιθανότατα έπονται ουκ ολίγες αποκαλύψεις, αλλά κατά πώς φαίνεται το εργοστάσιο της Καβάλας έπαιξε σημαίνοντα ρόλο σε τούτο τον χορό των εκατομμυρίων ευρώ που έστησε ο φυλακισμένος επιχειρηματίας εις βάρος της Proton Bank. Γι αυτό απειλεί. Γι αυτό μαζί με τις επικλήσεις στην φιλοπατρία του και την πίστη του στην ορθοδοξία αμολάει και μια ατάκα για τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο λόγω της δίωξης εναντίον του. Έτσι εξηγείται και το ενδιαφέρον της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στην ELFE για την τύχη του Λαυρεντιάδη.

Η συμπαράσταση των εργαζομένων στον ιδιοκτήτη του εργοστασίου είναι κατανοητή, αλλά στερείται και ηθικής βάσης και προοπτικής. Το ενδεχόμενο να αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας για να μην αυξηθεί η ανεργία και ενδεχομένως να τονωθεί η ορθοδοξία με δυο τρεις γενναίες δωρεές δεν μπορεί να είναι αντικείμενο σοβαρής συζήτησης. Άρα, οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μια επιλογή: Με τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας να επιδιώξουν να βρουν μια φόρμουλα για την απεμπλοκή του εργοστασίου από τις δουλειές του Λαυρεντιάδη με ένα μόνο επιχείρημα που όντως ευσταθεί: Ότι η εταιρεία έχει πολύ μεγάλες προοπτικές και ότι είναι θύμα της τακτικής του επιχειρηματία. Επίσης, ότι παραμονές των εκλογών του 2009 πουλήθηκε άρον-άρον στον Λαυρεντιάδη με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Με δεδομένες τις πολιτικές ευθύνες για την πώληση της βιομηχανίας στον Λαυρεντιάδη και την τεράστια αύξηση της ανεργίας, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να βαδίσουν στα βήματα των εργαζομένων στην Καβάλα Oil, που τα κατάφεραν κόντρα στις συνηθισμένες λύσεις. Εν προκειμένω, δεν αρκεί να πειστούν μόνο οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να κάνουν την υπέρβαση. Τίποτα δεν θα γίνει αν δεν συμφωνήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αν εν τέλει το σχέδιο διάσωσης του εργοστασίου δεν περάσει από την τρόικα.

Νίκος Σπιτσέρης







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου