Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η ανείπωτη τραγωδία και η ξυλόσομπα


Η απώλεια τριών μικρών παιδιών 5,7 και 15 χρόνων ξημερώματα Σαββάτου στη Μεσορόπη από πυρκαγιά συγκλονίζει. Θυμώνει. Εξοργίζει. Θλίβει. Στο άκουσμα της είδησης άπαντες έκαναν την ίδια σκέψη. Σκέφτηκαν το μέγεθος της απώλειας από τη θέση των τραγικών γονιών. Να βλέπουν το σπίτι τους παραδομένο στις φλόγες να ξέρουν ή να υποθέτουν ότι τα παιδιά τους είναι μέσα και διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Η δεύτερη σκέψη που έγινε και που εκφράστηκε χθες στις συζητήσεις των περισσότερων και στα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορά την αιτία του κακού. Την ξυλόσομπα. Δίχως να το πολυσκεφτούν πολλοί έσπευσαν άμεσα να συνδέσουν το τρομακτικό γεγονός με την απαράδεκτη κατά τα άλλα κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, με συνέπεια άπαντες να στρέφονται σε τζάκια, ξυλόσομπες, θερμάστες υγραερίου, ερ κοντίσιον, πάνελ υπέρηθρων για να ζεσταθούν.



Αλλά σε τέτοιες στιγμές, μάλλον ακόμα περισσότερο σε τέτοιες στιγμές, είναι που επιβάλλεται κανείς να δείχνει τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία. Παρά τη γενικευμένη οργή για την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά της κυβέρνησης σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο της θέρμανσης οι γενικεύσεις δεν βοηθούν. Τουναντίον παραπλανούν και επιτείνουν ετούτο το νοσηρό κλίμα, που κυριαρχεί.



Αυτό που συνέβη στη Μεσορόπη ξημερώματα Σαββάτου με συνέπεια να κοπεί εντελώς βίαια, πρόωρα και τραγικά το νήμα της ζωής τριών μικρών παιδιών είναι αδιαμφισβήτητα μια ανείπωτη τραγωδία. Αλλά είναι και μια τραγική σύμπτωση, που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή ανεξάρτητα από την πηγή θέρμανσης που έχει κανείς επιλέξει ή υποχρεώθηκε να επιλέξει με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Εξάλλου, τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει κανείς να παίρνει καθημερινά είναι εξ ορισμού απαραίτητα, αν και όπως αποδεικνύεται δεν είναι πάντα αυτονόητα. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και αυτό που συνέβη στη Μεσορόπη είναι φοβερό. Αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει δίχως δεύτερες σκέψεις να ριχνόμαστε στον χορό της παράνοιας που έχει στηθεί πανελλαδικά. Η αντίδραση σε όσα μας απασχολούν πρέπει να συνοδεύεται από τη δέουσα ψυχραιμία πριν αποτρελαθούμε.



Νίκος Σπιτσέρης



ΥΓ: Το γεγονός ότι μεγαλώσαμε σε σπίτια που θερμαίνονταν με ξυλόσομπες δεν σημαίνει ότι καθημερινά διατρέχαμε θανάσιμο κίνδυνο και ως εκ θαύματος σωθήκαμε. Η εύλογη οργή δεν είναι δυνατόν να μετατρέψει τις ξυλόσομπες σε θανάσιμες παγίδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου