Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ξυλόσομπες


Η πρώτη παράμετρος για τις πυρκαγιές από τις ξυλόσομπες είναι το κλίμα πανικού που έχει προκληθεί μεταξύ των πολιτών όσον αφορά το θέμα της θέρμανσης με ευθύνη της Πολιτείας. Αν και σε περιόδους κρίσης, κυρίως σε αυτές, μια συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να δίνει βαρύτητα στον έλεγχο των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, μεταξύ των οποίων σαφώς και συμπεριλαμβάνεται η θέρμανση, η ελληνική Πολιτεία αδιαφόρησε. Προανήγγειλε εγκαίρως την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, αλλά δεν έπραξε το παραμικρό για να δώσει μια εναλλακτική λύση στους απελπισμένους καταναλωτές, που άνεργοι, απλήρωτοι ή αμειβόμενοι με ψίχουλα τύπου «πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας» απέρριψαν στην πλειοψηφία τους το πετρέλαιο θέρμανσης που επί δεκαετίες ήταν η βασική μορφή θέρμανσης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα, που λόγω κλιματολογικών συνθηκών οι ανάγκες για θέρμανση είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Έτσι, οι καταναλωτές στράφηκαν πανικόβλητοι σε κάθε κατεύθυνση. Σε αιρ-κοντίσιον, ηλεκτρικά σώματα, αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικές θερμάστρες και τζάκια και ξυλόσομπες. Στο μεταξύ, η «συντεταγμένη Πολιτεία» ουδέν έπραξε για να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα προβλήματα. Ουδείς μπήκε στη διαδικασία να συνυπολογίσει στον λογαριασμό τα χρήματα που θα διοχετεύονταν και εν τέλει διοχετεύτηκαν σε αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων με ό,τι τούτο σημαίνει και για την ασφάλεια των καταναλωτών και για το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών εν μέσω κρίσης.

Στο μεταξύ, η με το «πιστόλι στον κρόταφο» μείωση του δημοσίου τομέα, που είχε υπερδιογκωθεί με ευθύνη του πολιτικού συστήματος που βόλευε επί δεκαετίες κομματικά κοπρόσκυλα σε κάθε πιθανή και απίθανη θέση, σε κάθε πιθανό και απίθανο οργανισμό, είχε ως συνέπεια την πλήρη αποδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού. Έτσι, οι όποιοι έλεγχοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά, έγιναν στον βαθμό που θα μπορούσαν να γίνουν. Στην περίπτωση της ξυλόσομπας, που τείνει να καταγραφεί στη συνείδηση των πολλών ως «φονικό εργαλείο» -αν είναι δυνατόν- έχουν κυκλοφορήσει σόμπες φτηνές μεν, αμφιβόλου ποιότητας δε, με μαντέμια-φλούδες, που σαφώς εγκυμονούν κινδύνους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άγνοια των περισσότερων, με συνέπεια να τοποθετούνται τα μπουριά ανάμεσα στα ξύλα της στέγης, έχει ως συνέπεια να ξεσπούν πυρκαγιές και να κινδυνεύουν άνθρωποι ή να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου