Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Πεθαίνουν κάθε μέρα που περνά


Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του AIDS στην Ελλάδα της κρίσης αποτυπώνει δραματικά την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος, καθώς και την ανυπαρξία κοινωνικών δομών ικανών να αντιμετωπίσουν τα νέα προβλήματα. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2012 δηλώθηκαν 1.049 νέα περιστατικά, από τα οποία τα 883 (ποσοστό 84,2%) αφορούν άνδρες και τα 166 (15,8%) γυναίκες.



Όπως σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η πορεία της επιδημίας HIV ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία. Το 2002 τα νέα κρούσματα περιορίζονταν στα 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός που αυξήθηκε το 2008 στις 5,8 περιπτώσεις. Το 2011 καταγράφηκε νέα, σημαντική άνοδος με 8,5 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, η οποία συνεχίζεται το πρώτο δεκάμηνο του 2012 με 9,2 κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες.



Οι αιτίες είναι πολλές και συναφείς με τούτη την καταχνιά που σκεπάζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Λόγω της κρίσης αυξήθηκαν οι πειραματισμοί με νέες πιο επικίνδυνες ενδοφλέβιες ουσίες, ενώ οι εξαθλιωμένοι χρήστες χρησιμοποιούν συχνά χρησιμοποιημένες σύριγγες για τη δόση τους. Η κρισιμότητα του προβλήματος δεν προσφέρεται ούτε για δακρύβρεχτα λογύδρια, ούτε για τσάι και συμπάθεια. Απαιτείται άμεση παρέμβαση των ανθρώπων που ασχολούνται με το αντικείμενο και μπορούν να κατανοήσουν τα αδιέξοδα των χρηστών. Κι όμως, σε αυτές τις συνθήκες το ΚΕΘΕΑ και οι μονάδες απεξάρτησης που διατηρεί όπως η δική μας "Κιβωτός" αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Αντί να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λύσεις στα νέα προβλήματα, καρκινοβατούν. Η κρίση και η πραγματικά δραματική οικονομική κατάσταση της χρεοκοπημένης χώρας δεν δικαιολογεί ολιγωρία, πολλώ δε μάλλον που εν προκειμένω είναι η αιτία του προβλήματος. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει πόρους από ευρωπαϊκά ταμεία με στόχο όχι απλά τη στήριξη του έργου του ΚΕΘΕΑ, αλλά την αναβάθμισή του. Οι εξαθλιωμένοι χρήστες που αργοπεθαίνουν κάθε μέρα εκτεθειμένοι πλέον άμεσα και στο AIDS δεν μπορούν να περιμένουν την ανάταξη της οικονομίας. Πεθαίνουν κάθε μέρα που περνά. Κάθε μολυσμένη σύριγγα, αλλά και κάθε δόση των εξαρτημένων που δεν χωρούν στις λίστες των κοινοτήτων καταρρακώνουν ό,τι απόμεινε από το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας στο όνομα του οποίου η ελληνική κοινωνία ματώνει καθημερινά.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου