Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Απλά εξωφρενικό


Εν μέσω κρίσης ένα κράτος στοιχειωδώς σοβαρό φροντίζει πρώτα από όλα για τα βασικά αγαθά. Δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας των πολιτών του, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη όπως διατροφή, στέγαση και θέρμανση με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη. Η αποτυχία ή αδιαφορία της κυβέρνησης σε τούτο το κομβικής σημασίας ζήτημα είναι παροιμιώδης. Ούτε μια αποτελεσματική παρέμβαση έχει σημειωθεί όσον αφορά τον έλεγχο των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών, αν και στο μεταξύ η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει πέσει κατακόρυφα. Η αναφορά των κυβερνητικών αξιωματούχων στην ακρίβεια και τον ρόλο των καρτέλ στη διαμόρφωση των τιμών παραπέμπει σε ρεπορτάζ. Μόνο που ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι να περιγράφει τα προβλήματα, αλλά να τα λύνει.



Σα να μην έφτανε η απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων για τη θεαματική πτώση των βασικών καταναλωτικών αγαθών ώστε να είναι προσιτά σε όσο το δυνατόν περισσότερους, ήρθε και η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης να επιτείνει την απελπισία. Μέσα σε δυο χρόνια, αυτό το απολύτως αναγκαίο αγαθό όπως η θέρμανση έγινε απλησίαστο για πολλούς. Ήδη από πέρυσι πολλές πολυκατοικίες στην Καβάλα έμειναν χωρίς θέρμανση, ενώ αυτό που συμβαίνει φέτος είναι υπεράνω περιγραφής. Το πετρέλαιο έφτασε στο 1,30 με συνέπεια ο κόσμος να στραφεί πανικόβλητος σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Άλλοι έβαλαν ξυλόσομπες, άλλοι πέλετ, ενώ πολλοί στράφηκαν σε κλιματιστικά, θερμοπομπούς και ηλεκτρικές θερμάστρες. Στο μεταξύ, η διαρροή συναλλάγματος σε σόμπες από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ηλεκτρικά σώματα από τη Νορβηγία και ούτω καθεξής είναι ανυπολόγιστη.



Σε τούτη τη συγκυρία η αξίωση της ΔΕΗ να αυξήσει κατακόρυφα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι απλώς παράλογη. Είναι εξωφρενική. Εάν η κυβέρνηση το επιτρέψει θα δικαιώσει αυτομάτως όλους όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων. Όλες τις θεωρίες συνωμοσίας. Ο αλαλιασμένος Έλληνας, ο οποίος στράφηκε σε κλιματιστικά και ηλεκτρικές θερμάστρες για να ζεστάνει την οικογένειά του, αισθάνεται ήδη ότι κάποιοι έχουν στόχο να τον εξοντώσουν. Περιθώρια ψύχραιμης συζήτησης περί το δίκαιο ή άδικο του αιτήματος της ΔΕΗ δεν υπάρχουν.



Οποιαδήποτε αύξηση άνω του 5%, εάν στο μεταξύ αποκλειστεί το ενδεχόμενο διατήρησης των τιμών στα σημερινά επίπεδα ή μείωσής τους, δεν μπορεί να συζητείται σοβαρά.



Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου