Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Μια αλήθεια για τον Γκόνη


Ώστε έτσι. Οι διόλου λίγοι επικριτές του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρή Γκόνη είναι αδικαιολόγητα εμπαθείς και βάλλουν εναντίον του διότι θέλουν να πλήξουν τον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή. Βολική αλήθεια, αλλά μισή. Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα αυτών που την παρήγγειλαν. Δικαίωμά τους. Άλλωστε, πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος. Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι ο Γκόνης φρόντισε από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Καβάλα να αποκτήσει φίλους και εχθρούς με ένα μπλαζέ υφάκι, που σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Αλλά το θέμα δεν είναι, ούτε ήταν το ύφος και το στιλ του Γκόνη.



Το πρόβλημα αφορά τον Σιμιτσή, αλλά όχι επειδή τάχατες οι οχτροί του ξεσπούν στον Γκόνη για να τον πλήξουν. Η επιλογή του Γκόνη υπήρξε στ’ αλήθεια προκλητική, επί τρία χρόνια (2010, 2011 και 2012) που αναίτια και κόντρα σε κάθε λογική, ο Σιμιτσής επέμενε να τον αμείβει για μια θέση που δεν υπήρχε, ούτε θα έπρεπε να υπάρχει: Τη θέση του καλλιτεχνικού συμβούλου του Φεστιβάλ Φιλίππων. Με εξαίρεση το καλοκαίρι του 2009, που μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Ιωάννου τον Μάιο το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας δεν είχε καλλιτεχνικό διευθυντή οπότε η ανάθεση του Φεστιβάλ στον Γκόνη είχε λογική, η επιμονή του δημάρχου να πληρώνει συγχρόνως δυο καλλιτεχνικούς διευθυντές, έναν για το ΔΗΠΕΘΕ και έναν για το Φεστιβάλ Φιλίππων επί τρία χρόνια ήταν εξοργιστική για οιονδήποτε νοήμονα άνθρωπο.



Εάν ο Σιμιτσής είχε καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο Γκόνης είναι αυθεντία στον τομέα του έπρεπε από την αρχή να του αναθέσει την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Η επιμονή του να πληρώνει επί τρία χρόνια δυο καλλιτεχνικούς διευθυντές από τον κορβανά του δήμου, τον Αμπαζή για το ΔΗΠΕΘΕ και τον Γκόνη για το Φεστιβάλ Φιλίππων, ήταν δίχως υπερβολή σκανδαλώδης, με τον Γκόνη να βρίσκεται αυτονόητα στο επίκεντρο της κριτικής. Αυτός ήταν που αμειβόταν για μια θέση που δεν υπήρχε πριν από αυτόν και δεν θα υπάρχει πλέον από το ερχόμενο καλοκαίρι, που ο ίδιος ο Γκόνης θα κάνει το αυτονόητο: Θα έχει την ευθύνη του Φεστιβάλ Φιλίππων με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.



Νίκος Σπιτσέρης



ΥΓ: Το πρόγραμμα που κατάφερε να ετοιμάσει ο Γκόνης για τον χειμώνα με ελάχιστα χρήματα είναι εξαιρετικό το δίχως άλλο. Ραντεβού στην «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου