Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Αλληλεγγύη δίχως ρατσιστές μεσάζοντες


Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Καβάλας να διανείμει αλεύρι, πατάτες, ρύζι και αγουρέλαιο αύριο το πρωί στο πλαίσιο του κινήματος χωρίς μεσάζοντες δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση. Ούτε εναλλακτική επιλογή για την εξυγίανση της αγοράς. Οι τομές που επιβάλλονται προκειμένου να φτάνουν τα προϊόντα της γης με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στους καταναλωτές είναι υπόθεση της συντεταγμένης Πολιτείας και όχι συλλόγων. Η σημασία της πρωτοβουλίας έγκειται στον συμβολισμό της. Την αξία της αλληλεγγύης που αναδεικνύει. Ο σύλλογος ανέργων, όπως και άλλοι σύλλογοι κατά καιρούς, απαρτίζονται από ανθρώπους που αναλύουν τις αιτίες της κρίσης με τον τρόπο τους. Που προτείνουν λύσεις με βάση τα πιστεύω τους, με τα οποία άλλοι συμφωνούν και άλλοι διαφωνούν. Αλλά μέσα στην κρίση δεν στέκονται με σταυρωμένα χέρια, ούτε εξαντλούνται σε κινητοποιήσεις καταγγελίας.



Τείνουν το χέρι στον πλησίον. Στέκονται δίπλα του σε τούτη την πρωτοφανή κρίση και δείχνουν στην πράξη πως κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Όχι με λόγια παχιά, μα με απτές πράξεις. Με σακκιά πατάτες και δοχεία λάδι. Δίνουν το χέρι την ίδια στιγμή στον καταναλωτή που αδυνατεί πια να αντεπεξέλθει στα καθημερινά έξοδα και τον παραγωγό, που αντιμετωπίζει από την πλευρά του ανάλογα αδιέξοδα. Κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν μια συνεκτική αλυσίδα αλληλεγγύης μεταξύ των μεν και των δε, ικανή να τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και να μην αφήσει ελεύθερο το πεδίο στη «Χρυσή Αυγή» και τις παραφυάδες της να αλωνίζουν, χρωματίζοντας ρατσιστικά την ανθρωπιστική βοήθεια.



Αύριο τα μέλη του συλλόγου ανέργων δεν θα διανείμουν προϊόντα χωρίς μεσάζοντες ούτε σε Έλληνες, ούτε σε αλλοδαπούς. Θα διανείμουν αυτά τα προϊόντα σε ανθρώπους, που ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και θρησκευτικής πίστης αναζητούν τρόπους για να επιβιώσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία. Ίσως αυτή να είναι η πιο ουσιαστική συνεισφορά τους, παρά η πράξη αυτή καθεαυτή. Μια κίνηση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς χωρίς δηλητηριώδεις ρατσιστικές υποσημειώσεις που στοχεύουν στο θυμικό των ανθρώπων εν μέσω κρίσης για να τους στρέψουν εν τέλει ενάντια στον πλησίον.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου