Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η λογοκρισία βλάπτει τη δημοκρατία


Τα κρούσματα κατά της ελευθερίας του Τύπου πυκνώνουν ανησυχητικά. Η αρχή έγινε με τη σύλληψη του εκδότη του Hot Doc Κώστα Βαξεβάνη, που «τόλμησε» να δημοσιεύσει τη «λίστα Λανγκάρντ», που επί δυο χρόνια γυρνούσε από υπουργό σε υπουργό χωρίς ουδείς να φιλοτιμηθεί να την αξιοποιήσει προς όφελος της χρεοκοπημένης χώρας. Όχι, για τους υπουργούς που ολιγώρησαν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας ουδεμία δίωξη ασκήθηκε. Ακολούθησε η διακοπή της συνεργασίας με τη ΝΕΤ των δημοσιογράφων Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη στην πρωινή ζώνη για σχόλια που έθιγαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια. Με άλλα λόγια, μια πράξη λογοκρισίας νέτα σκέτα. Χωρίς αναισθητικό. Παραλλήλως, ο δημοσιογράφος της ΕΤ3 Χ. Δάντσης μπήκε ξαφνικά στο ψυγείο, γιατί καλύπτοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, τόλμησε να πει αυτό που έβλεπε: Ότι δηλαδή η Θεσσαλονίκη ήταν μια αστυνομοκρατούμενη πόλη στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά συνελήφθη νεαρός στην Κέρκυρα γιατί τόλμησε να αναρτήσει φωτογραφία στη σελίδα του στο Facebook που έδειχνε αστυνομικούς παρέα με Χρυσαυγίτες κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Θα ήταν ακροβασία στο κενό να υποστηρίξει κανείς ότι και τα τέσσερα κρούσματα κατά της ελεύθερης έκφρασης εκπορεύονται από ένα κέντρο που στόχο έχει τη φίμωση των δημοσιογράφων που ενοχλούν την εξουσία και γενικότερα κάθε φωνής, που αμφισβητεί το κατεστημένο. Στην περίπτωση του Βαξεβάνη, τη δίωξη άσκησε εισαγγελέας. Η λογοκρισία στη ΝΕΤ με θύματα τους παρουσιαστές της πρωινής ζώνης στη ΝΕΤ και τον ρεπόρτερ της ΕΤ-3 βαραίνει τον ανεκδιήγητο Αιμίλιο Λιάτσο και τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης του καναλιού, που έστειλαν σαφές μήνυμα προς όσους εργάζονται στα κρατικά τηλεοπτικά μέσα. Η σύλληψη του νεαρού έγινε κατόπιν της μήνυσης αστυνομικών που θεώρησαν ότι θίγονται από την ανάρτηση.

Από την άλλη είναι βέβαιο ότι σύλληψη τη σύλληψη, λογοκρισία τη λογοκρισία δημιουργείται ένα ζοφερό κλίμα, που ουδέν καλό προοιωνίζεται. Τραυματίζει επικίνδυνα την ελευθερία της έκφρασης και κατ’ επέκταση τη δημοκρατία και δίνει λαβή σε όσους επιμένουν να αναπαράγουν επικίνδυνα την άποψη ότι η χώρα κυβερνάται από μια χούντα. Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ακούσια σε όσους υπονομεύουν απροκάλυπτα τη δημοκρατία όπως η «Χρυσή Αυγή».

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου