Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Γκρίνιες στην οδό Ομονοίας


Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Η περισσότερη φτώχεια, φέρνει περισσότερη γκρίνια. Ώσπου φτάνει η στιγμή να ανάγεται σε μείζον ζήτημα η αλλαγή του κανονισμού χρήσης πεζοδρομίων στην οδό Ομονοίας, αφού οι επαγγελματίες έχουν επιδοθεί σε μια αναμέτρηση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Όταν ένας επαγγελματίας τολμήσει να βγάλει κάτι τις από την πραμάτεια του στο πεζοδρόμιο, βρίσκεται πάντα ένας συνάδελφός του να ενημερώσει τη Δημοτική Αστυνομία και να απαιτήσει την αυστηρή τήρηση του υφιστάμενου κανονισμού, που αποδίδει τα πεζοδρόμια της οδού Ομονοίας αυστηρά στους πεζούς. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι της αγοράς τρώνε τις σάρκες τους, λόγω της κρίσης που τους έχει γονατίσει και του ανταγωνισμού, με την κακή έννοια του όρου.

Αυτό που χρειάζεται είναι η ανακάλυψη της αξίας του μέτρου, που εν προκειμένω έχει χαθεί. Προφανώς δεν είναι κακό να μπορούν οι επαγγελματίες να βγάζουν κάποιες προσφορές σε μικρά σταντ, που δεν θα ενοχλούν σε καμμία περίπτωση την άνετη κίνηση των πεζών. Αλλά τούτο να γίνει με τη δέουσα αυστηρότητα, πριν εκατοστό, το εκατοστό, γίνουν και τα πεζοδρόμια της Ομονοίας αδιάβατα για τους πεζούς, όπως συμβαίνει στους «πεζόδρομους των τραπεζοκαθισμάτων». Στο μεταξύ, δεν είναι κακό να ξεκινήσει ένας διάλογος από μηδενική βάση για τη λειτουργία της αγοράς, τα ωράριά της και τους τρόπους αντίδρασης των επαγγελματιών σε τούτη την υπαρξιακή κρίση, που βιώνουν. Όσον αφορά τα ωράρια, ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες θέτουν ζήτημα λειτουργίας της αγοράς τα απογεύματα κατά τη θερινή περίοδο. Όλα τα απογεύματα, με στόχο την εξυπηρέτηση της κίνησης από τους τουρίστες, που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται. Επίσης, δεν είναι καθόλου κακή η ιδέα μετατροπής της αγοράς σε παζάρι Σάββατο παρά Σάββατο ή κάποιες Κυριακές. Η δογματική άρνηση κάθε ιδέας, που μπορεί να βοηθήσει την αγορά να αυξήσει τον τζίρο της, δεν βοηθά. Η αγορά δίνει μια αναμέτρηση επιβίωσης, σε μια εποχή εκτάκτων αναγκών και συνθηκών και οφείλει να κινηθεί αναλόγως.

Με την ευελιξία που απαιτούν οι καιροί. Σίγουρα η απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι η λειτουργία της αγοράς 24 ώρες το 24ωρο επτά μέρες την εβδομάδα. Αλλά από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να απορρίπτεται ασυζητητί κάθε πρόταση, που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου