Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ήττα του Βέρρου


Το φραστικό επεισόδιο του Βασίλη Τραϊφόρου με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Στέκι της Νέας Πόλης στη συνέλευση της «Συμπαράταξης Πολιτών» ήταν το κύκνειο άσμα της συνύπαρξης ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ εντός της συγκεκριμένης παράταξης με επικεφαλής τον Αρη Βέρρο. Όχι, πως έχασε η Βενετιά βελόνι. Τα ρήγματα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ βαθαίνουν ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο περιστατικό. Άλλωστε, η απόφαση αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από τη Συμπαράταξη Πολιτών είναι ειλημμένη εδώ και καιρό, όσο και αν ο Τραϊφόρος επέμενε να μην κόψει τις γέφυρες ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο σφάλμα όσων δεν σεβάστηκαν τον Τραϊφόρο και την πορεία του. Εκείνη τη στιγμή δεν στράφηκαν μόνο εναντίον του, αλλά εναντίον της άποψής του για κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές. Εναντίον της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτικών απόψεων –συχνά αντικρουόμενων- στο πλαίσιο μιας δημοτικής παράταξης όπου ο αυτοδιοικητικός λόγος είναι αυτός που δίνει τον τόνο.

Ο μεγάλος χαμένος του επεισοδίου δεν είναι ο Τραϊφόρος. Είναι ο Άρης Βέρρος, που δεν στάθηκε στο ύψος του επικεφαλής της παράταξης. Καλά το είπε ο Τραϊφόρος. Όφειλε να τον προστατεύσει, δεδομένου ότι αυτός τον κάλεσε. Όφειλε τη στιγμή της έντασης να παρέμβει άμεσα και να επιβάλλει τον αυτονόητο σεβασμό που έπρεπε να δείξουν οι συμμετέχοντες και στον Τραϊφόρο προσωπικά και στις απόψεις του όσο και αν διαφωνούσαν με αυτές. Δεν το έκανε.

Μα στο μεταξύ, όσο και αν οι σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο τους, οι δημοτικές εκλογές του Ιουνίου του 2014 πλησιάζουν. Μπορεί σήμερα πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ να μην θέλουν να δουν ζωγραφιστούς τα μέλη και τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς ένεκα της συμμετοχής στην κυβέρνηση και του νέου πακέτου μέτρων και στη ΔΗΜΑΡ να υπάρχουν πολλοί που συγχέουν τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν της «Χρυσής Αυγής», αλλά ενόψει δημοτικών εκλογών και οι μεν και οι δε είναι υποχρεωμένοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να εξαντλήσουν τα περιθώρια συνεργασίας. Και αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα, ανεξάρτητα από το επεισόδιο με τον Τραϊφόρο. Απλώς μετά από αυτό είναι βέβαιο πως τούτο δεν μπορεί να γίνει ούτε στο πλαίσιο της «Συμπαράταξης Πολιτών», ούτε με επικεφαλής τον Άρη Βέρρο.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου