Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αλαζονεία


Οι απόψεις περί τη δυνατότητα χρήσης των πεζοδρομίων από τους επαγγελματίες της οδού Ομονοίας διίστανται. Ακόμα και μεταξύ των επαγγελματιών που διατηρούν καταστήματα επί της κεντρικής εμπορικής οδού της Καβάλας άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να επιτραπεί η χρήση μέρους των πεζοδρομίων για την προβολή εμπορευμάτων και άλλοι όχι. Ένας είναι ο κοινός παρονομαστής. Η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης στις ελεγκτικές αρχές. Στην πρόθεση και τη δυνατότητά τους να ελέγξουν την εφαρμογή ενός κανονισμού που θα επιτρέπει τη χρήση των πεζοδρομίων υπό όρους. Δεν έχουν άδικο. Ζούμε στη χώρα που η άδεια για τη χρήση ενός τετραγωνικού μέτρου δημόσιου χώρου ερμηνεύεται ως δικαίωμα κατάληψης μιας περιοχής δεκάδων τετραγωνικών μέτρων και μάλιστα τόσο καλά στεγασμένης, που να μπορεί να θερμανθεί ικανοποιητικά για τις ανάγκες των πελατών.

Μόνο που έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα. Το πρόβλημα δεν αφορά τη χρήση των πεζοδρομίων από τους καταστηματάρχες της οδού Ομονοίας. Είναι ένα συνολικό και πολύ μεγάλο πρόβλημα δυσπιστίας των πολιτών προς τις ελεγκτικές αρχές. Έτσι, όταν ο πολίτης ακούει την πρόθεση της διοίκησης ενός δήμου να δημιουργήσει επί παραδείγματι Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) είναι έτοιμος να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για τη ματαίωση του σχεδίου, βέβαιος ότι στην πραγματικότητα το ΚΔΑΥ είναι το πρόσχημα για τη λειτουργία ενός βρωμερού σκουπιδότοπου κοντά στο σπίτι του.

Ετούτο το δεδομένο πρόβλημα δυσπιστίας στις ελεγκτικές αρχές και τις προθέσεις των τοπικών αρχών επιτάθηκε κατά την προχθεσινή διαδικασία της σύσκεψης επαγγελματιών-δημοτικής Αρχής με θέμα την αλλαγή του κανονισμού χρήσης των πεζοδρομίων επί της Ομονοίας. Μάλλον πριν από αυτή. Στο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας προς τη δημοτική Αρχή να αλλάξει ο κανονισμός, η δημοτική Αρχή παρέκαμψε τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και μοίρασε ερωτηματολόγια απευθείας στους εμπόρους. Αυτή ήταν και η αιτία του ξεσπάσματος του προέδρου του Συλλόγου Χρήστου Ηλιάδη, που δήλωσε ότι στο εξής θα είναι «απέναντι» από τον Κωστή Σιμιτσή, που έκανε ένα λάθος στρατηγικής. Αντί να επιδιώξει την οδό της συνεννόησης και της αλληλεγγύης, που επιβάλλουν οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, επέλεξε τη μετωπική αντιπαράθεση χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Συμπεριφορά, που σε δεύτερη ανάγνωση μαρτυρά αλαζονεία.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου