Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αντικαπνιστική εκστρατεία


«Το τσιγάρο δεν είναι μαγκιά. Μαγκιά είναι να μην καπνίζεις». Με το σύνθημα αυτό αποχαιρέτισαν οι ειδικοί γιατροί των Πνευμονολογικών Κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας τους μαθητές του Λυκείου Λιμένα, μετά την αντικαπνιστική εκδήλωση, που έγινε παρουσία 200 και πλέον μαθητών. Οι ομιλητές γιατροί του Νοσοκομείου, ο Αλέξης Πολίτης και ο Δημήτρης Ιωαννίδης, δεν εξέπληξαν το κοινό με τις πρωτότυπες ατάκες τους, αφού στις μέρες μας, τα στοιχεία που παρουσίασαν δεν προκαλούν έκπληξη. Εξήγησαν στα παιδιά ότι το κάπνισμα είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Υπογράμμισαν ότι οι καπνοβιομηχανίες ποντάρουν στην παιδική τους αθωότητα για να αυξήσουν τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα υγείας, που συνειδητά προκαλούν. Με αφορμή την κρίση, που είναι δραματικά επίκαιρη, τόνισαν ότι το ελληνικό κράτος ξοδεύει 2,2 δισ. ευρώ ετησίως για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία για παθήσεις που σχετίζονται με τον καπνό, την ίδια στιγμή που για κάποια εκατομμύρια ευρώ περικόπτονται μισθοί και συντάξεις και υποθηκεύεται το μέλλον των ίδιων των παιδιών της χώρας. Ένα εξίσου σημαντικό στατιστικό εύρημα που παρουσίασαν οι γιατροί είναι ο θλιβερός απολογισμός των 14.000 νεκρών τον χρόνο στην Ελλάδα. 14.000. Κάθε χρόνο.

Αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η ομιλία έγινε ενώπιον παιδιών. Ενώπιον μαθητών, που ακόμα και αν καπνίζουν, μόλις το ξεκίνησαν. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα εθιστεί. Αρα, μπορούν πολύ εύκολα να το κόψουν. Πολύ πιο εύκολα από οιονδήποτε ενήλικα, που καπνίζει μερικές δεκαετίες και πρέπει να καταβάλλει πολλαπλάσια προσπάθεια για να μπορέσει να απαλλαγεί από τον βραχνά του τσιγάρου. Να θεραπευτεί.

Γι αυτό και επιβάλλεται να γίνουν πολύ περισσότερες εκδηλώσεις σαν κι αυτή. Οι διευθυντές των δύο Πνευμονολογικών, Βασίλης Ιωαννίδης και Σταυρούλα Μπουσμουκίλια, είναι βέβαιο ότι έχουν τη διάθεση να ανταποκριθούν. Αυτό που μένει είναι να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες οι δήμοι και οι διευθυντές των σχολείων. Το κάπνισμα είναι αρρώστια και όπως συμβαίνει στις αρρώστιες, το προλαμβάνειν είναι πάντα προτιμότερο από το θεραπεύειν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου