Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Απαράδεκτοι


Η αδυναμία της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας να συνεδριάζει σε απαρτία ώστε να μπορεί να παίρνει αποφάσεις, που αφορούν τους πολίτες, την αγορά, την πόλη φανερώνει μια αδυναμία του Καλλικράτη. Η σκέψη του νομοθέτη δεν ήταν εσφαλμένη. Στο πλαίσιο της συνένωσης των μικρότερων δήμων σε μεγάλους, δημιουργήθηκαν νέα όργανα με προφανή στόχο να μην χάνεται η διαπροσωπική επαφή του πολίτη με τον δήμο. Αυτός είναι και ο ρόλος της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας. Είναι ένα όργανο, που δεν ασχολείται με το σύνολο του δήμου, που μεγάλωσε πολύ μετά τη συνένωση με τον πρώην δήμο Φιλίππων, αλλά μόνο με τη Δημοτική Κοινότητα Καβάλας. Έτσι, που να μη χάνεται η διαπροσωπική σχέση του δημότη με τους διοικούντες τον δήμο. Αυτή η μοναδική σχέση που κάνει την ειδοποιό διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο πολίτης και διαχωρίζει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, την κεντρική κυβέρνηση από την αυτοδιοίκηση. Η κεντρική κυβέρνηση μοιραία είναι πιο απρόσωπη. Αντιθέτως, η αυτοδιοίκηση δίνει τη δυνατότητα στον δημότη να ζητά τη λύση του προβλήματος από τον Τάσο, τον Μπάμπη και τη Σοφία. Τούτο έχει και τα υπέρ και τα κατά. Αλλά τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα.

Μόνο που στην περίπτωση της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας η υπόθεση έχει στραβώσει και μάλιστα κατά πολύ. Συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων αναβάλλονται γιατί περισσότερα από τα μισά μέλη του συμβουλίου είναι ασυνεπή. Δεν πηγαίνουν στις συνεδριάσεις. Προφανώς, θα έχουν τους λόγους τους. Δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί και έχουν χίλια δυο στο κεφάλι τους. Μα στο μεταξύ, εξαιτίας της δικής τους ασυνέπειας, καθυστερούν υποθέσεις πολιτών, που εξετάζονται από το συγκεκριμένο συμβούλιο. Καθυστερεί η έγκριση αδειών καταστημάτων, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις αλλά πηγαίνουν κι έρχονται στη Δημοτική Κοινότητα Καβάλας ελλείψει απαρτίας.

Μπορεί μέχρι ενός σημείου να φταίει ο θεσμός, που δεν εμπνέει τους εκλεγμένους. Αν στην Καβάλα δεν μπορούν να κάνουν απαρτία για να συνεδριάσουν, σε άλλες πόλεις οι συνεδριάσεις των αντίστοιχων συμβουλίων γίνονται τηλεφωνικώς. Μα είναι βέβαιο, πως φταίει και ο Χατζηπετρής. Φταίνε πρώτα από όλα τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας, που συστηματικά δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις, προσβάλλοντας τους δημότες, την ψήφο των οποίων διεκδίκησαν στις προηγούμενες εκλογές. Η απαράδεκτη συμπεριφορά τους είναι ένα απτό δείγμα του τρόπου με τον οποίο ο νεοέλληνας αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της δημοκρατίας. Δίνει έμφαση στα δικαιώματα που προσφέρει στον πολίτη, αλλά αδιαφορεί προκλητικά για τις υποχρεώσεις του.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου