Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Σκοτεινά δωμάτια


Η πρωταθλήτρια Γερμανίας στο ποδόσφαιρο Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει θέσει σε εφαρμογή έναν πρωτοποριακό τρόπο βελτίωσης της τεχνικής των ποδοσφαιριστών της. Το σκοτεινό δωμάτιο. Οι εξοπλισμένοι με μηχανήματα τέσσερις τοίχοι του δωματίου 14 τετραγωνικών μέτρων στέλνουν ακατάπαυστα μπάλες στα πόδια του ποδοσφαιριστή, αναγκάζοντάς τον να βελτιώσει τα αντανακλαστικά του, τις υποδοχές του, το «σημάδι» του, την τεχνική στις επαφές με την μπάλα, τις μεταβιβάσεις και τα σουτ. Ο ποδοσφαιριστής καλείται να σημαδέψει 64 διαφορετικούς στόχους, σε συνδυασμό ασκήσεων που γεννά το κεφάλι του προπονητή και εκτελεί ο υπολογιστής, με την ταχύτητα που το πρόγραμμα, ανάλογα με την επιθυμητή δυσκολία, προβλέπει. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του προπονητή της ομάδας Γιούργκεν Κλοπ, που έχουν ειδικευτεί στη χρήση του εργαλείου, «15 λεπτά εξάσκησης για βελτίωση της τεχνικής μέσα στη συγκεκριμένη αίθουσα αντιστοιχούν σε 2 ώρες δουλειάς στο συγκεκριμένο κομμάτι».

Ανάλογα προγράμματα που συνδυάζουν τις νέες τεχνολογίες με την επιστημονική παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών χρησιμοποιούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες με τις οποίες παίζουν οι ελληνικές ομάδες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Αυτό που βλέπουν οι ποδοσφαιρόφιλοι στο γήπεδο ή στην τηλεόραση είναι μια αναμέτρηση δυο ομάδων, που τύποις ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Έντεκα παίκτες εναντίον έντεκα παικτών, δυο προπονητές και τα επιτελεία τους αναμετρώνται ξεκινώντας πάντα από το 0-0. Αυτό που δεν φαίνεται είναι ό,τι προηγήθηκε για να φτάσουν οι δυο ομάδες να παραταχθούν στον αγωνιστικό χώρο. Για κάθε σκοτεινό δωμάτιο της Ντόρτμουντ, υπάρχει και μια διακοπή ρεύματος σε ένα ελληνικό γήπεδο γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθεί ο λογαριασμός. Για κάθε άσκηση με μπάλες που πετιούνται από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο υπάρχει ένα παράδειγμα ελληνικής ομάδας που δεν έχει ακόμα και αυτές τις μπάλες να δώσει στους ποδοσφαιριστές της για να ασκηθούν.

Δεν συμβαίνει μόνο στο ποδόσφαιρο. Συμβαίνει στα πανεπιστήμια, στα εργαστήρια, στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, στην αγροτική παραγωγή, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σε άλλες χώρες υποστηρίζονται και στην Ελλάδα σαμποτάρονται συστηματικά λόγω των συχνά ανυπέρβλητων γραφειοκρατικών εμποδίων που θαρρείς και κάποιος ταραγμένος νους επί τούτου δημιούργησε. Με αυτούς ανταγωνιζόμαστε στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Με τη διαφορά ότι αυτοί βελτιώνονται ραγδαία σε «σκοτεινά δωμάτια», όταν εμείς εδώ είμαστε παγιδευμένοι σε άλλα «σκοτεινά δωμάτια» δίχως δυνατότητα διαφυγής.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου