Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η Δημοκρατική Αριστερά αποφασίζει


Η ομόφωνη απόρριψη των απαιτήσεων της τρόικας για τα εργασιακά από την Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι απολύτως σύμφωνη με τη φυσιογνωμία του κόμματος και το σκεπτικό με το οποίο πήρε μέρος στην κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Η ΔΗΜΑΡ δεν αποφάσισε να συμμετέχει στην κυβέρνηση για να έχει τον ρόλο του μαϊντανού, αλλά για να συμβάλλει καταλυτικά με τις προγραμματικές της θέσεις για την υπέρβαση της κρίσης προς όφελος των πολλών. Στόχος που δεν μπορεί να υπηρετηθεί εάν ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών. Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η περαιτέρω εξαθλίωση των πολλών και τούτο δεν είναι μόνο αυτονόητα ζήτημα προτεραιότητας και κοινωνικής ευαισθησίας κάθε αριστερού κόμματος. Είναι και μέρος του πυρήνα της σκέψης και της πρότασης που διατύπωσε προεκλογικά η Δημοκρατική Αριστερά. Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί δύσκολες αποφάσεις με στόχο την εξυγίανση και τον περιορισμό του διεφθαρμένου και φαύλου δημόσιου τομέα και την τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και όχι την εξαθλίωση των εργαζομένων με στόχο τη δημιουργία μιας χώρας ευρωπαϊκής με μισθούς Κίνας.

Το επόμενο βήμα που είναι υποχρεωμένη να κάνει εκ των πραγμάτων η Δημοκρατική Αριστερά μετά την καταψήφιση των μέτρων είναι η αποχώρηση από την κυβέρνηση. Όχι για λόγους εντυπώσεων, αλλά για λόγους ουσίας. Μετά την ψήφιση ενός ακόμα επώδυνου πακέτου μέτρων και το ναυάγιο της προσπάθειας για σκληρή διαπραγμάτευση, η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Αν το πράξει, τούτο θα σημάνει ότι πια πάσχει σοβαρά από κυβερνητισμό. Αντί δηλαδή της συμμετοχής με συγκεκριμένη στόχευση γαντζώθηκε στην εξουσία.

Με άλλα λόγια, η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να στηρίζει κριτικά την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μέχρι τη Δευτέρα ή την Τετάρτη, όταν και θα κληθεί να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τα μέτρα στο σύνολό τους. Εάν τα καταψηφίσει οφείλει άμεσα να διαχωρίσει τη θέση της και να συνεχίσει την κριτική της από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Διαφορετικά ταυτίζεται απόλυτα με αυτή την πολιτική με ό,τι τούτο συνεπάγεται για τη φυσιογνωμία της ΔΗΜΑΡ.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου