Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

"Ξεπούλημα"


Η καθυστερημένη αντίδραση της πρωτοβουλίας πολιτών στην εκμίσθωση-παραχώρηση των Λουτρών Ελευθερών σε ιδιώτη επενδυτή για σαράντα χρόνια αναδεικνύει τη δύναμη του νόμου της αδράνειας, που επιμένει να κρατά στην επιφάνεια αντιλήψεις ξεπερασμένες. Τόσο χρεοκοπημένες όσο η πολιτική των μνημονίων, που καταγγέλλουν κάθε τρεις και λίγο με τη συχνότητα, που οι προληπτικοί κάνουν τον σταυρό τους και φτύνουν στον κόρφο τους. Οι πολίτες που διαδήλωσαν Κυριακάτικα στα Λουτρά Ελευθερών κατά της ισοπέδωσης των δυο-τριών χαρακτηριστικών κτιρίων, που σαφώς και δεν πρέπει να κατεδαφιστούν, αλλά τουναντίον να αναδειχθούν, έθεσαν θέμα «ξεπουλήματος» των Λουτρών Ελευθερών. Αξιώνουν μάλιστα την ακύρωση της συμφωνίας που επετεύχθη και το πέρασμα των Λουτρών σε μια δημοτική επιχείρηση με το ατράνταχτο επιχείρημα της απόδοσης των δώρων της φύσης στους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό τίμημα, ώστε να τα απολαμβάνουν όλοι.

Το ένα ζήτημα είναι το ασυνάρτητο της πρότασης και η παντελής άγνοια των διαδηλωτών για το αντικείμενο. Ορισμένοι δεν γνώριζαν για ποια κτίρια μιλούσαν, άλλοι δεν ήξεραν ότι η δημοπρασία έχει γίνει, ενώ το αίτημα περί δημιουργίας δημοτικής επιχείρησης είναι πέρα για πέρα ανεδαφικό διότι απλά τα Λουτρά Ελευθερών ουδέποτε ανήκαν στον δήμο Ελευθερών παλιότερα, Παγγαίου σήμερα. Τα Λουτρά ανήκαν παλιά στη Νομαρχία και σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας που τη διαδέχθηκε και η οποία κίνησε όλη τη διαδικασία.

Το δεύτερο και σημαντικότερο αφορά τον όρο «ξεπούλημα», που ξεφουρνίζεται γενικώς και αδιακρίτως σε οιαδήποτε περίπτωση αξιοποίησης δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας μέσω του ιδιωτικού τομέα. Μια θέση δογματική, που θεωρεί εξ ορισμού ποινικό αδίκημα την επιχειρηματικότητα και υπερασπίζεται ως θέσφατο την ύπαρξη και λειτουργία ενός ξεχειλωμένου δημόσιου τομέα, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε τούτη τη χώρα για βολέματα ημετέρων και βρώμικες συναλλαγές. Το ζητούμενο λοιπόν εν προκειμένω είναι να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των Λουτρών Ελευθερών, αν και ο τρόπος που έχουν λειτουργήσει οι δημοτικές επιχειρήσεις του είδους συνιστά συνταγή αποτυχίας. Το ζήτημα είναι να μην παραχωρηθούν στον εξ ορισμού επάρατο ιδιωτικό τομέα διότι τούτο συνιστά ξεπούλημα.

Η περίπτωση της λειτουργίας των Λουτρών μέσω μιας δημοτικής επιχείρησης που θα φορτώσει τον δήμο και κατ’ επέκταση τους πολίτες με χρέη δεν αφορά την ευαισθησία των εξεγερμένων πολιτών. Ούτε η περίπτωση λειτουργίας αυτών των δώρων της φύσης από μια ιδιωτική εταιρία ικανή να τα αναδείξει και να προσφέρει στον τόπο δια της δημιουργίας θέσεων εργασίας και προσέλκυσης πολύ περισσότερων επισκεπτών προς όφελος όχι μόνο του «επάρατου» επενδυτή, αλλά γενικότερα της κοινωνίας. Πετάμε ένα «ξεπούλημα» ξεγυρισμένο και αγωνιστικό και καθαρίζουμε.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου