Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Οι μαγικές λύσεις και τα πετρέλαια της Καβάλας


Οι μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως για παράδειγμα τα κοιτάσματα πετρελαίου, χρυσού, ουρανίου, που κατά καιρούς εντοπίζονται δεξιά και αριστερά σε διάφορα «αποκαλυπτικά» ρεπορτάζ ή δηλώσεις παραπέμπουν στη «σιγουριά» του χρεωκοπημένου ότι αρκεί μια κατανυκτική προσευχή και ο πρώτος αριθμός του λαχείου για να ξεπεραστεί ως δια μαγείας το δράμα που βιώνει. Αλλά στην πράξη, ο συνδυασμός της μοίρας του χρεωκοπημένου, με την προσευχή και τον πρώτο αριθμό του λαχείου έχει μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας. Πολύ λιγότερες ακόμα και από τις ελάχιστες που υπάρχουν για να κερδίσει κανείς τον πρώτο αριθμό του λαχείου.

Δεν το ‘πε έτσι ακριβώς ο πρόεδρος της Καβάλας Οιλ Βαγγέλης Παππάς στον απόηχο της ημερίδας του ΤΕΕ-ΑΜ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Αλλά είπε ότι είναι καιρός να πάψουν τα παραμύθια και τα παιχνίδια για τα τάχατες πολύ μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στην Κρήτη ή αλλαχού και να γίνει ένας σχεδιασμός ρεαλιστικός. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και όχι εικασίες, προφητείες και παπύρους με κρυμμένους θησαυρούς, τα μοναδικά διαθέσιμα και άμεσα αντλήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν σήμερα στη χώρα βρίσκονται στον κόλπο της Καβάλας. Επίσης, στην Καβάλα βρίσκεται εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται επί δεκαετίες στο αντικείμενο και έχει την τεχνογνωσία που απαιτείται.

Άρα, πρέπει να γίνει το στοιχειώδες. Το απολύτως λογικό. Η Πολιτεία να διευκολύνει την Καβάλα Οιλ στο έργο της αντί να δημιουργεί προβλήματα και να αφήνει να διαρρέουν σενάρια περί άλλων δήθεν πλούσιων κοιτασμάτων. Ακόμα και αν πράγματι υπάρχουν και αλλού κοιτάσματα πλούσια και άμεσα αξιοποιήσιμα, η προτεραιότητα δεν μπορεί παρά να είναι η Καβάλα. Δεν είναι δυνατόν να περνούν τρία χρόνια για να επιστραφούν στην Καβάλα Οιλ τα σεισμικά, που η ίδια είχε παραδώσει. Δεν χωρά σε καμμιά λογική να μην δρομολογείται άμεσα η λύση της δημιουργίας υπόγειας δεξαμενής αποθήκευσης φυσικού αερίου σε παλιό απενεργοποιημένο κοίτασμα της περιοχής. Άμεσα, όχι χαριστικά. Με το λογικό προβάδισμα που πρέπει να έχει μια εταιρεία που ήδη λειτουργεί στην περιοχή και διατηρεί τόσες θέσεις εργασίας.

Ας αφήσουμε τις μαγικές λύσεις κατά μέρους και ας στραφούμε στην απλή λογική. Σε κείνες τις λύσεις, που μπορούν και στην πράξη να εφαρμοστούν και να αποδώσουν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου