Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Βουβάλια στον βάλτο


Η δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον δήμο Παγγαίου έχουν δικαίωμα να ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες. Έχουν δικαίωμα να ξεκατινιάζονται αν τούτο τους ικανοποιεί. Αλλά δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να εμπλέκουν στις αντιπαραθέσεις τους δημοτικούς υπαλλήλους. Είναι και ανόητο πολιτικά, αλλά κυρίως ανήθικο. Η απόφαση να μην ανοίξει το δημαρχείο τις δυο φορές που συγκάλεσαν συνεδρίαση οι παρατάξεις της μειοψηφίας με στόχο τον απολογισμό της δημοτικής αρχής ήταν πολιτική. Όπως πολιτική είναι και η απόφαση των επικεφαλής των δυο παρατάξεων της μειοψηφίας Γιάννη Φιλόσογλου και Χαράλαμπου Χρυσανίδη να προσφύγουν στην Εισαγγελία. Το ζητούμενο δεν είναι να καταδικαστεί ο δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Τιμοσίδης γιατί υπέπεσαν σε κάποιο αδίκημα, αλλά γιατί δεν εφάρμοσαν τον κανονισμό. Αυτή είναι η άποψή τους και καλά κάνουν που τραβούν το σκοινί και φτάνουν μέχρι τον εισαγγελέα.

Από τη δική της πλευρά η διοίκηση χαρακτηρίζει την επιμονή των παρατάξεων της μειοψηφίας θέατρο και μάλιστα κακοπαιγμένο. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αποδέχθηκε το αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας να γίνει η απολογιστική συνεδρίαση –που παρεμπιπτόντως κακώς, κάκιστα δεν έχει γίνει στους περισσότερους δήμους της χώρας- βάσει του άρθρου 217 του κανονισμού, αλλά οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν το αποδέχθηκαν. Η διοίκηση θεωρεί ότι έχει πράξει στο καθήκον της στο ακέραιο, είναι βέβαιη πως είναι απολύτως καλυμμένη βάσει του κανονισμού και αρνείται να παρακολουθήσει τις παρατάξεις της μειοψηφίας σε μια διαδικασία, που όπως κρίνει, αντίκειται στον κανονισμό λειτουργίας, την εφαρμογή του οποίου επικαλείται.

Επί της ουσίας και όχι των διαδικαστικών ζητημάτων και της ανάλυσης του Καλλικράτη κατ’ άρθρον το πρόβλημα είναι ότι στον δήμο Παγγαίου έχουν πάρει απόφαση να μην συνεννοηθούν. Αντί οι λαϊκές συνελεύσεις να αποτελέσουν την αφορμή για έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης με τη συμμετοχή και των δημοτών, έγιναν αφορμή για μια τυφλή αντιπαράθεση στο όνομα του κανονισμού. Η αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να κάνει ρελάνς και τραβά το σκοινί μέχρι να κοπεί, ενώ η διοίκηση επιμένει πως πρόκειται για διασταλτική ερμηνεία του κανονισμού, που δεν την αφορά.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πρέπει να αφήσουν στην άκρη τους δημοτικούς υπαλλήλους. Αν αποφάσισαν να παίξουν τον ρόλο των βουβαλιών που μαλώνουν στον βάλτο με γεια τους με χαρά τους. Αρκεί να μην ψάχνουν για βατράχια, που πρέπει σώνει και καλά να ποδοπατηθούν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου