Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

"Δουβλίνο ΙΙΙ"


Ο παραλογισμός της ευρωπαϊκής συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» περί την ευθύνη της χώρας πρώτης εισδοχής παράνομων μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος όχι μόνο δεν μπαίνει σε διαδικασία αναθεώρησης, αλλά χειροτερεύει όπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Με άλλα λόγια οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης που δεν γειτνιάζουν με τις χώρες των απελπισμένων ανθρώπων της Αφρικής και της Ασίας έχουν αποφασίσει να πετάξουν οριστικά το μπαλάκι στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και να απολαύσουν την ησυχία τους. Στο μεταξύ, όσοι παράνομοι μετανάστες καταφέρνουν να περάσουν από την Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία και ακολούθως από όλα τα μπλόκα που μεσολαβούν και να φτάσουν στη χώρα προορισμού, τη Γερμανία ή την Ολλανδία για παράδειγμα συλλαμβάνονται και στέλνονται πακέτο στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πρωτοπάτησαν έδαφος ευρωπαϊκό. Θαρρείς πως για τα κύματα των μεταναστών από τις χώρες του τρίτου κόσμου ευθύνονται οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όχι οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ετούτες οι στρατιές των εξαθλιωμένων ανθρώπων, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τους δικούς τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή δεν πρωτοπατούν ευρωπαϊκό έδαφος στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Απλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Περνούν από την Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει τρόπος να πάνε κατευθείαν στο Βέλγιο ή τη Γερμανία.

Η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι βαθύτατα ανθρωπιστική και σύμφωνη με τις αρχές του Διαφωτισμού. Ενόψει των συζητήσεων για τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙΙ», που στόχο έχει να χειροτερέψει κι άλλο την κατάσταση, η Ελλάδα σε συνεργασία με τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα μπορούν να αντιπροτείνουν την πρόθεσή τους να σέβονται στο εξής σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα αυτών των εξαθλιωμένων ανθρώπων. Με άλλα λόγια όσοι συλλαμβάνονται να δέχονται τις πρώτες βοήθειες και ακολούθως να διευκολύνονται προκειμένου να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους όποια και αν είναι αυτή.

Με απόλυτο σεβασμό στις προτιμήσεις αυτών των ανθρώπινων ναυαγίων, που δημιούργησε η πολιτική της άνισης κατανομής του παγκόσμιου πλούτου. Εν τέλει, έφαγαν, ήπιαν, χόρτασαν. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν τον λογαριασμό. Δεν έχουν το δικαίωμα να τον στείλουν αλλού.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου