Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Απάγκια για τα θύματα


Δεν είναι υπερβολή. Πολλοί άνεργοι γονείς απευθύνονται στους Γιατρούς του Κόσμου γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Να θωρακίσουν δηλαδή τα ίδια, αλλά και τους γύρω τους από λοιμώδη νοσήματα που σε άλλες εποχές θέριζαν όπως η πολιομυελίτιδα, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες τείνουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της πρόληψης. Των έγκαιρων εμβολιασμών. Μάλιστα η υπεύθυνη του παραρτήματος των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα Άννα Γιοβανού απηύθυνε έκκληση στους Καβαλιώτες να συνδράμουν οικονομικά την οργάνωση ώστε να μπορέσει να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Σε μια πραγματικά δραματική έκκληση τόνισε εμφαντικά πως «ακόμα και το 1 ευρώ είναι απαραίτητο».

Πέραν της απαραίτητης και απολύτως αναγκαίας αλληλεγγύης που πρέπει να δείξουν αυτοί που ακόμα μπορούν να συνδράμουν οικονομικά, η κατάσταση στη δημόσια υγεία εκτροχιάζεται επικίνδυνα. Οι ελλείψεις σε φάρμακα, οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων των αναπήρων και η αδυναμία των γονιών να καλύψουν τα παιδιά τους με τα απαραίτητα εμβόλια συνθέτουν μια εικόνα τριτοκοσμικής χώρας, που χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι απολύτως απαραίτητο. Όχι, δεν είναι αυτή η απάντηση στην κρίση. Το ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ρευστότητα της αγοράς. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όχι με τριτοκοσμικούς όρους κατά πώς κάποιοι σχεδιάζουν, αλλά με εργασιακές σχέσεις χώρας ευρωπαϊκής.

Μα μέχρι τότε, θα πρέπει να περιορίσουμε τις απώλειες. Να δημιουργήσουμε απάγκια για τα θύματα της κρίσης που είναι πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα αν δεν φροντίσουμε για αυτό. Ένα άμεσο μέτρο θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η εξεύρεση ενός κονδυλίου ευρωπαϊκού για τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, που δεν μπορεί να αφεθεί στη διάθεση προσφοράς ενός εκάστου, που ναι είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί. Ετούτη η χώρα αφέθηκε για χρόνια στον πατριωτισμό μας κατά πώς έλεγε κάποτε ο Διονύσης Σαββόπουλος και είδαμε πού κατάντησε. Η υγεία των παιδιών, τα φάρμακα των καρκινοπαθών, η κάλυψη των εξόδων μεταφοράς των νεφροπαθών για αιμοκαθάρσεις δεν μπορούν να αφεθούν στον πατριωτισμό μας. Χρειάζεται, αλλά δεν αρκεί.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου