Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ποδηλατώντας στην Καβάλα


Η απόφαση της διοίκησης του δήμου Καβάλας να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα χρήσης ποδήλατου στο κέντρο της πόλης είναι απολύτως εύστοχη. Όχι μόνο γιατί θα επιχειρήσει να συνδυάσει τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων γύρω από το κέντρο με τη χρήση ποδήλατου στο κέντρο, αλλά και γιατί υπερβαίνει βεβαιότητες και αφορισμούς. Ακόμα και αν το πρόγραμμα πετύχει, δεν θα έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τη γεωμορφολογία της Καβάλας που αντικειμενικά δεν ευνοεί τη χρήση ποδήλατου ως μέσου μεταφοράς, εν αντιθέσει με άλλες πόλεις επίπεδες όπως η Χρυσούπολη για να πάρουμε το πιο κοντινό παράδειγμα. Αν όμως πετύχει θα δώσει πολλά περισσότερα από πολύτιμες κυκλοφοριακές ανάσες στην καρδιά του κέντρου. Το κυριότερο από όλα είναι ότι θα αποδείξει στην πράξη την αξία αντισυμβατικών λύσεων στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων των σύγχρονων πόλεων. Εξάλλου, το αδιέξοδο είναι δεδομένο. Λύσεις, που να επιτρέπουν την ανεμπόδιστη κυκλοφοριακή ροή αυτοκινήτων και συνάμα και την άνετη κυκλοφορία των πεζών στο κέντρο των σύγχρονων πόλεων, δεν υπάρχουν. Απλώς αυτοκίνητα και πεζοί στο κέντρο δεν χωρούν.

Η λύση που μεθοδεύει η διοίκηση είναι ο συνδυασμός της στάθμευσης των αυτοκινήτων στα πάρκινγκ πέριξ του κέντρου με τη χρήση ποδηλάτου για τις μετακινήσεις των οδηγών. Εάν ο οδηγός γνωρίζει ότι μπορεί να κατεβεί με το αυτοκίνητό του, να το αφήσει στο πάρκινγκ της Καλαμίτσας για παράδειγμα και από εκεί να κατεβεί στο κέντρο με το ποδήλατο, αυτομάτως η πόλη δεν κερδίζει μόνο ένα λιγότερο αυτοκίνητο που θα γυροφέρνει στο κέντρο, αλλά και περισσότερες θέσεις στάθμευσης στα περιφερειακά πάρκινγκ, που σήμερα μένουν ορφανές.

Προφανώς δεν θα γίνουν όλα αυτομάτως, από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο κακομαθημένος οδηγός που επιμένει να γυροφέρνει καθημερινώς στο κέντρο σταθμεύοντας δεξιά και αριστερά για να κάνει τη δουλειά του δεν θα σπεύσει άμεσα να εκμεταλλευτεί το νέο πρόγραμμα του δήμου. Συνηθισμένος να γυρνά στην Ομονοίας και τη Βενιζέλου «καβαλάρης» θα συνεχίσει να το κάνει. Ενδεχομένως, θα χλευάσει και τους πρώτους ποδηλάτες που θα κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο. Στην πορεία όμως η νοοτροπία μπορεί να αλλάξει. Θα αλλάξει, αν η διοίκηση του δήμου επιμείνει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου