Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Λαϊκές συνελεύσεις Παγγαίου


Ανταλλάσσουν κατηγορίες για το παρόν και το μέλλον του δήμου Παγγαίου. Για ζητήματα διαχείρισης. Για το ύφος άσκησης της διοίκησης, αλλά και της μειοψηφίας. Εξακοντίζουν κατηγορίες για την οικονομική κατάσταση των πρώην και του νυν δήμου, για τα έργα που γίνονται ή θα έπρεπε να γίνουν, για το αρσενικό στο νερό. Κοντολογίς, αυτό που γίνεται με τις λαϊκές συνελεύσεις στον δήμο Παγγαίου παρά τις όποιες υπερβολές στους χαρακτηρισμούς, τις στομφώδεις δηλώσεις ένθεν κακείθεν, ακόμα και τα φραστικά επεισόδια είναι μια πολύ σημαντική και ουσιαστική διαδικασία, βαθύτατα δημοκρατική, που θα μπορούσε να γίνει μπούσουλας για όλους τους δήμους του νομού Καβάλας και όχι μόνον. Τι κι αν οι πρωταγωνιστές ετούτου του διαλόγου, παρασυρμένοι από την επιθυμία τους να κατατροπώσουν τον αντίπαλο, δεν είναι σε θέση συχνά να το αντιληφθούν και βάλλουν ακόμα και εναντίον της διαδικασίας;

Η ουσία είναι ότι ο διάλογος της δημοτικής αρχής με τις παρατάξεις της μειοψηφίας γίνεται και μάλιστα στα καφενεία. Με άλλα λόγια γίνεται στην έδρα των πολιτών. Ο δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης και τα μέλη της παράταξής του υπερασπίζονται το έργο και τις επιλογές τους και οι αντιπολιτευόμενοι των παρατάξεων του Γιάννη Φιλόσογλου και του Χαράλαμπου Χρυσανίδη καταγγέλλουν τα λάθη και τις ανεπάρκειες που έχουν εντοπίσει. Αντιπροτείνουν τι θα έπρατταν αυτοί στη θέση τους. Δεν το κάνουν από την ασφάλεια που τους προσφέρουν τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ανάμεσα στους πολίτες.

Μα, θα αντιτείνει κανείς έγιναν και λάθη. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας εγκαλούν τη διοίκηση ότι δεν τους καλεί στις συνελεύσεις, όπως έκανε από την πλευρά του ο Παράσχος Σιμούδης στις συνελεύσεις που οργάνωσε στα χωριά του πρώην δήμου Παγγαίου. Από την άλλη πλευρά, οι της διοίκησης υποστηρίζουν ότι προέχει η ενημέρωση των πολιτών και όχι οι αντιπαραθέσεις ενώπιόν τους. Ενδεχομένως, έχουν δίκιο και οι μεν και οι δε. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο διάλογος γίνεται. Μοναδική ουσιαστική παραφωνία εν τέλει είναι η ατάκα του πρώην δήμαρχου Ελευθερούπολης Γιάννη Φιλόσογλου, που πέραν της κριτικής που έκανε στη διοίκηση επί της διαδικασίας, υποστήριξε ότι αυτού του είδους η επικοινωνία αιρετών και πολιτών –δια των λαϊκών συνελεύσεων- είναι ξεπερασμένη.

Αυτό που είναι ξεπερασμένο είναι ο μη διάλογος. Ο διάλογος στα καφενεία, στις πλατείες, στο facebook, οπουδήποτε, μπορεί να έχει τις καλές ή τις κακές του στιγμές αλλά είναι πάντα επίκαιρος και απαραίτητος.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου