Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ελπίδα


Η μελέτη για το Εσκή Καπού, που ανέλαβε και υλοποίησε δίχως αντίτιμο το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας μοιάζει με ουράνιο τόξο καταμεσής μιας φοβερής κακοκαιρίας, που δεν έχει κοπάσει. Ο αέρας ακόμα λυσσομανά, τα κύματα απειλούν τους διαβάτες της παραλιακής, αλλά το ουράνιο τόξο είναι εκεί. Κατάφερε να βγει σε μια γωνίτσα του ανταριασμένου ακόμα ουρανού συμβολίζοντας την ελπίδα και την προοπτική. Πράγματι. Μπορεί ετούτη η κρίση να βρίσκεται ακόμα στο ζενίθ, οι πιστωτές να απειλούν και να απαιτούν και άλλες θυσίες και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό να μην είναι σε θέση ακόμα να κάνει μια σοβαρή τομή στην οικονομία και στη δημόσια διοίκηση, αλλά ετούτος ο τόπος έχει το δυναμικό που μπορεί να επιτρέψει την ανάκαμψη. Διαθέτει και καλά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό, αλλά και όπως αποδεικνύει η αφιλοκερδής ενέργεια των γεωτεχνικών που συνέταξαν τη μελέτη και πολίτες που αγαπούν ετούτο τον τόπο.

Όχι, δεν αγωνίζονται όλοι περί πάρτης. Υπάρχουν, παντού σε όλους τους χώρους και άνθρωποι και με διάθεση και με γνώση, που μπορούν να βοηθήσουν να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, όχι για το χατίρι των πιστωτών και της εξοντωτικής λιτότητας που προτείνουν σαν πανάκεια, αλλά για τον τόπο. Για την πατρίδα. Έτσι ώστε κάποια στιγμή η Ελλάδα της τζάμπα μαγκιάς και των θηριωδών τζιπ, που καβαλικεύουν τα πεζοδρόμια κλείνοντας τον χώρο στους πεζούς, να γίνει η Ελλάδα της δημιουργίας. Δεν θα είναι εύκολο. Ζούμε ακόμα στην εποχή του Άκη και του Μάκη. Από το πρότυπο του «μάγκα», καταφερτζή και καλά δικτυωμένου νεοέλληνα, που έχει τον τρόπο να λαδώνει, να διακρίνεται έρποντας, γλείφοντας και με τα κέρατά του με την τεχνική του σαλιγκαριού, περάσαμε στην εποχή που έγινε μόδα η «Χρυσή Αυγή». Το μεγάλο έλλειμμα παιδείας, ο ευτελισμός των δημοκρατικών θεσμών από αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να τους υπερασπίζονται, σε συνδυασμό με την τυφλή οργή ανθρώπων απελπισμένων εξέθρεψαν το αυγό του φιδιού.

Η απάντηση πρέπει να δοθεί σε δυο επίπεδα. Με την εφαρμογή των νόμων, που δεν μπορούν να τσαλαπατούν προκλητικά οι φασίστες της «Χρυσής Αυγής», μα και με ενέργειες σαν αυτές των γεωτεχνικών, που αποδεικνύουν στην πράξη τις προοπτικές που έχει ετούτος ο τόπος.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου