Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τσαλαπάτησαν τη δημοκρατία


Οι σπασμένοι πάγκοι των αλλοδαπών μικροπωλητών της Ραφήνας και του Μεσολογγίου από τα τάγματα κρούσης της «Χρυσής Αυγής», επικεφαλής των οποίων ήταν μάλιστα και βουλευτές, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ολιγωρίας ή αναβολής. Η δημοκρατία οφείλει να προφυλάξει εαυτόν από τα φασισταριά σήμερα. Τώρα. Πρώτα και κύρια με την εφαρμογή των νόμων, που διέπουν τη λειτουργία ετούτης της χώρας. Η δικαιοσύνη οφείλει πάραυτα να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να κινηθεί εναντίον όσων μελών της εν λόγω οργάνωσης έκαναν έλεγχο στις άδειες των μικροπωλητών, υποπίπτοντας στο παράπτωμα της αντιποίησης αρχής. Το νόμιμο ή μη της πράξης ενός εκάστου σε τούτη τη χώρα ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές και μόνον. Από την αστυνομία, τους δικαστικούς λειτουργούς, τη δημοτική αστυνομία. Πολλώ δε μάλλον, που η πρόκληση προς την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας ήταν απροκάλυπτη. Η επιχείρηση των ταγμάτων εφόδου έγινε λίγες μέρες μετά τη διακήρυξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιες ενέργειες. Δεύτερες σκέψεις δεν χωρούν. Η δημοκρατία μπορεί κάλλιστα να ανέχεται φωνές που την αμφισβητούν. Όχι όμως πράξεις, που την καταλύουν. Αυτό είναι που συνέβη σε Ραφήνα και Μεσολόγγι. Καταλύθηκε προκλητικά κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας. Τσαλαπατήθηκε βάναυσα η έννοια μιας ευνομούμενης Πολιτείας, που οφείλει να αντιδράσει.

Όπως και όλοι όσοι δηλώνουν και είναι δημοκράτες. Παρεμπιπτόντως, οι φασίστες της «Χρυσής Αυγής» δεν κινήθηκαν εναντίον μιας χούντας «που δεν τελείωσε το ‘73». Κινήθηκαν εναντίον της δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας, που νοσεί, σπαράσσεται από σκάνδαλα, πλήττεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, που πετάει ανθρώπους στο περιθώριο, αλλά που παραμένει δημοκρατία. Καιρός να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι συνθήματα του τύπου «να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή» και περιστατικά προπηλακισμού ή και λιντσαρίσματος πολιτικών δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού, αλλά αποτελούν τον καλύτερο αγωγό για τον πολλαπλασιασμό της δύναμης της «Χρυσής Αυγής».

Η αμφισβήτηση της νομιμότητας και μάλιστα ενίοτε δια της βίας στο όνομα των συμφερόντων του λαού νομιμοποιεί στη συνείδηση της κοινωνίας συμπεριφορές, που μπορεί πρόσκαιρα να φέρνουν κάποια πολιτικά οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα γίνονται ο καταλύτης της ισχύος του αυθεντικότερου εκφραστή τέτοιων συμπεριφορών. Κοντολογίς, τα χωρατά τέλειωσαν. Ο φασισμός δεν χωρατεύει. Σπάζει, ρημάζει και προκαλεί, προετοιμάζοντας το επόμενο χτύπημα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου