Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Τσαμπουκάδες και σημαίες


Τριάντα περίπου μαυροφορεμένα μέλη της «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Καβάλας» έκαναν προχθές τσαμπουκά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Πήγαν συντεταγμένα καθώς το συνηθίζουν, σε στρατιωτική παράταξη, τοποθέτησαν για λίγο μια μεγάλη ελληνική σημαία 170 τετραγωνικών μέτρων, με τη βεβαιότητα ότι ο πατριωτισμός μετριέται με το εμβαδόν, κατέβασαν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε αναρτήσει ο δήμος Καβάλας και στη θέση της ανέβασαν μια σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας. Μάλιστα τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέβασαν θα την παραδώσουν στον δήμαρχο Καβάλας γιατί έτσι γίνεται ο σωστός τσαμπουκάς. Με θράσος. Με τη γλώσσα έξω.

Το μήνυμα είναι σαφές και δεν έχει να κάνει ούτε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε με τις πολιτικές που ασκεί. Η «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Καβάλας» είναι εδώ και επιβάλλει τους όρους της με την ισχύ της. Τον τσαμπουκά της. Άλλοτε κατεβάζει σημαίες και τις παραδίδει στον δήμαρχο, εξηγώντας του ότι πλέον δεν είναι δουλειά του δήμου να αποφασίζει ποια σημαία θα ανεβαίνει πού. Πριν από κάνα μήνα έδιωξαν επίσης με τον τσαμπουκά τους γύφτους που βρώμιζαν την κεντρική πλατεία επευφημούμενοι από τους περιοίκους. Το τελευταίο διάστημα διώχνουν τους Πακιστανούς από τα φανάρια. Είναι θέμα χρόνου να κάνουν έλεγχο στις άδειες των μικροπωλητών, να σπάσουν πάγκους, να κάψουν βιβλία που θεωρούν ανθελληνικά ή να προπηλακίσουν τους δημοτικούς συμβούλους που δεν πάνε με τα νερά τους.

Μια συζήτηση με τα μέλη της εν λόγω Κίνησης περί τον συμβολισμό της σημαίας δεν έχει να προσθέσει πολλά. Αυτός που κατεβάζει σημαίες με τον τσαμπουκά δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να αντιληφθεί ότι η σημαία δεν είναι οικόπεδο για να διαθέτει αυταξία, αλλά σύμβολο, που νοηματοδοτείται από τις αντιλήψεις και τις επιδιώξεις αυτού που την υψώνει ή την αποκαθηλώνει. Άλλη ελληνική σημαία ύψωναν οι αντάρτες όταν πολεμούσαν τον Γερμανό κατακτητή, και άλλη ελληνική και πάλι σημαία επικαλούνταν οι δωσίλογοι όταν εκτελούσαν πατριώτες μετά τον πόλεμο. Άλλες υπέροχες ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν πρόσφατα στην Καβάλα για τις επιτυχίες της Ανθής Καραγιάννη και της Αλεξάνδρας Δήμογλου στους παραολυμπιακούς αγώνες και άλλες –ελληνικές και πάλι- κράδαιναν απειλητικά οι χρυσαυγίτες σπάζοντας πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών.

Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι η αυστηρή τήρηση των νόμων. Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πατσαβούρα. Είναι σύμβολο εθνικό μιας χώρας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το δεύτερο μετά την εθνική σημαία. Ο αστυνομικός με πολιτικά που ήταν παρών στο περιστατικό οφείλει να είναι λεπτομερής στην αναφορά που θα δώσει στον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας Μάκη Κοσκερίδη και αυτός με τη σειρά του στην Εισαγγελία. Επιτέλους, η δημοκρατία δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Έχει κανόνες λειτουργίας, που ουδείς μπορεί να τσαλαπατά ατιμώρητα. Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου