Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ρήξεις και ερωτήματα


Τόλμη χρειάζεται. Αποφασιστικότητα για ρήξεις και ανατροπές. Όχι, δεν έχουν δίκιο σε όλα οι ευρωπαίοι εταίροι μας, αλλά είναι αλήθεια ότι ετούτη η χώρα είναι επί δεκαετίες δέσμια καθεστωτικών νοοτροπιών που δεν της επιτρέπουν να κάνει τα άλματα που μπορεί. Άρα θα έπρεπε να τολμήσουμε ούτως ή άλλως είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε η τρόικα. Είτε υπήρχε ο ζόφος του μνημονίου και η αναγκαιότητα για αλλαγή πορείας, είτε όχι. Αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι οι ρήξεις και οι ανατροπές πρέπει να γίνονται κόντρα σε κάθε λογική και συχνά ακόμα και κόντρα στην αξιοπρέπεια, που δεν επιτρέπεται να τίθεται επί τάπητος και να εκχωρείται εν ονόματι των αλλαγών και της νέας εκκίνησης σε όλα τα επίπεδα.

Ένα τέτοιο αρνητικό παράδειγμα με θετικό κατά τα άλλα υπόβαθρο παραδίδει το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας. Δεν στάθηκε αρνητικά στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά πώς έκαναν τα περισσότερα ιδρύματα. Τόλμησε να συγκροτήσει ένα συμβούλιο ιδρύματος με τη συμμετοχή ξένων πανεπιστημιακών δράττοντας την ευκαιρία να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την εξωστρέφεια του ιδρύματος. Αυτό το συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (σ.σ. αλήθεια γιατί στην Αθήνα και όχι στην Καβάλα;) υπό την προεδρία του πρώτου προέδρου του, του Νίκου Κατοπόδη, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του ο κ. Κατοπόδης τόνισε ότι δέχτηκε να αναλάβει τη θέση του προέδρου έχοντας διαπιστώσει ότι το ΤΕΙ Καβάλας διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, με όραμα για το μέλλον. Το ερώτημα είναι γιατί ετούτο το νέο ξεκίνημα σκιάζεται ήδη με τη φήμη περί βυζαντινισμών κατά την εκλογή του κ. Κατοπόδη με οριακή πλειοψηφία, ο οποίος κατά τα άλλα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός πανεπιστημιακός δάσκαλος, που μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά ώστε το ΤΕΙ να κάνει το άλμα.

Επίσης, βάσει ποιας λογικής και οι τέσσερις πανεπιστημιακοί από το εξωτερικό προέρχονται από την Αμερική, δεδομένου ότι υπήρχαν αξιόλογες υποψηφιότητες από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια; Τι σηματοδοτεί άραγε η προγραμματισμένη επίσκεψη του νέου συμβουλίου στην αμερικανική πρεσβεία; Μήπως κάποιοι στη διοίκηση του ΤΕΙ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άλμα στο μέλλον πρέπει να γίνει παραδίδοντας τα κλειδιά στην Αμερική, αντί της αναμφισβήτητα χρήσιμης και αναγκαίας όσμωσης με την τεχνογνωσία των πανεπιστημιακών από ιδρύματα του εξωτερικού;

Αν έτσι εννοούν κάποιοι τις ρήξεις και τις ανατροπές, τότε να λείπει το βύσσινο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου