Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η τρόικα και οι αγελάδες του Χαλκερού


Ένα από τα πιο εύστοχα σχόλια για τη συνταγή της τρόικας έγινε προ ημερών από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη: «Η τρόικα θέλει αίμα», είπε και αυτό είναι που συμβαίνει. Εν ονόματι ενός οικονομικού φονταμενταλισμού, που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη δικαιώματα και ζωές και κόβονται ή τεντώνονται μέχρι να σπάσουν. Δεν ομολογείται, αλλά στον πυρήνα ετούτης της προσέγγισης είναι καθαρή η προτεσταντική ηθική του καπιταλισμού. Οι προτεστάντες της Βόρειας Ευρώπης δεν ζητούν απλώς πίσω τα δανεικά, που στο φινάλε δεν τα παραχώρησαν με τις αγνότερες προθέσεις, αλλά θέλουν αίμα. Ζητούν την τιμωρία των «τεμπέληδων» της Μεσογείου.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι ότι το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα είναι ανίκανο να προβεί σε τομές για την εξυγίανση ενός κράτους, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των επιτηδείων κάθε κατηγορίας. Από τον μικροεπαγγελματία του τουριστικού τομέα, που έπαιρνε επιδότηση για την αντικατάσταση κουφωμάτων, που απλώς συντηρήθηκαν καλά, τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, που έπαιρναν επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων για να κατεβούν στο επαρχιακό σκυλάδικο με τη δίλιτρη μερτσέντες, μέχρι τον γιατρό του ΕΣΥ που έκανε το φακελάκι επιστήμη, τον δημοσιογράφο που πληρωνόταν μαύρα από μεγαλοεργολάβους για να σωπαίνει, τον καθηγητή του δημοσίου που ήταν φημισμένος για τα ιδιαίτερα, χωρίς τούτο να επηρεάζει στο ελάχιστο την συνδικαλιστική ή την πολιτική του ανέλιξη. Στην κορυφή όλης ετούτης της πυραμίδας τον τόνο και το παράδειγμα έδινε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και η επί τούτου ευνουχισμένη δημόσια διοίκηση.

Αυτό το σύστημα είναι που τώρα δεν μπορεί να περάσει τις εξετάσεις της τρόικας. Αυτό το σύστημα είναι που δεν έβαλε εξαρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως αυτονόητα όφειλε το «κεκτημένο» των συνδικαλιστικών συντάξεων. Αυτό το ίδιο ανίκανο σύστημα εξουσίας και διοίκησης είναι που αδυνατεί στην Καβάλα να λύσει το πρόβλημα με την κυκλοφορία των αγελάδων του Χαλκερού στο επαρχιακό δίκτυο.

Ναι, οι τροϊκανοί ζητούν αίμα και τιμωρία λόγω ενός οικονομικού φονταμενταλισμού. Είναι όμως αλήθεια ότι συνομιλούν με εκπροσώπους ενός πολιτικού συστήματος παντελώς αναξιόπιστου, που πασχίζει να κρατήσει τα «κεκτημένα» της κομματοκρατίας, αδιαφορώντας για τα στοιχειώδη. Ή ανίκανου για τα στοιχειώδη, όπως η κυκλοφορία των αγελάδων του Χαλκερού.

Νίκος Σπιτσέρης

ΥΓ: Αλήθεια, αν δεν υπάρχει τρόπος να μαζευτούν από τον δρόμο οι απείθαρχες αγελάδες του Χαλκερού, γιατί δεν φροντίζει ο δήμος Καβάλας να τις μάθει τους βασικούς κανόνες κυκλοφορίας;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου