Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

"Ειδήσεις" στο Ίντερνετ


Αυτό που συμβαίνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ενημέρωση μέσω Ίντερνετ γενικότερα ξεπερνάει και την πιο αρρωστημένη φαντασία. Οποιοσδήποτε δημοσιοποιήσει όποια παπαριά του ‘ρθει ανεξαρτήτως καλών ή κακών προθέσεων, προκαλεί ένα κύμα αντιδράσεων ανθρώπων που ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να διασταυρώσουν την αλήθεια της είδησης. Η «είδηση» αυτή αναπαράγεται με ασύλληπτη ταχύτητα λόγω της ευκολίας που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και σε χρόνο ελάχιστο έχει δημιουργηθεί ολόκληρο θέμα. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη και συχνά πιο επιδεικτικά ψευδής είναι η ανάρτηση τόσο μεγαλύτερος είναι ο ντόρος που προκαλείται. Απτό παράδειγμα, που μάλιστα υποχρέωσε την απάντηση από δεκάδες γλωσσολόγους, είναι ο ντόρος που έγινε δήθεν με την επιχείρηση μείωσης των φωνηέντων της ελληνικής γλώσσας. Μια ανεύθυνη και πέρα για πέρα αντιεπιστημονική προσέγγιση από μια δασκάλα κάπου στην Αθήνα έγινε μέσω facebook παλιρροϊκό κύμα αντιδράσεων κατά του δήθεν επιχειρούμενου αφελληνισμού της γλώσσας. Όχι, δεν ήταν η προσέγγιση της δασκάλας που δημιούργησε τον θόρυβο. Ήταν η αναπαραγωγή της μέσω facebook, που δημιούργησε το πρόβλημα.

Χθες, μια άλλη ανάρτηση «ανάλογης εγκυρότητας» αναπαράχθηκε με τη γνωστή ταχύτητα του μέσου, προκαλώντας κύματα αγανάκτησης. Βάσει της ανάρτησης, μια κοπέλα θέλησε να βγάλει την ελληνική σημαία που είχε μαζί της και να βγει φωτογραφία στην Ακρόπολη, αλλά επενέβησαν οι υπάλληλοι και της το απαγόρευσαν επικαλούμενοι έναν νόμο, που ουδέποτε ψηφίστηκε. Το τι επακολούθησε δεν είναι εύκολο να περιγραφεί. Οι ατάκες για τους «πουλημένους» και τους «δωσίλογους», που τάχατες έχουν πουλήσει τη χώρα μισοτιμής έδωσαν και πήραν, ώσπου κάποια στιγμή βγήκε κάποιος και διέψευσε το γεγονός. Αλλά τι μ’ αυτό; Οι κοινοποιήσεις συνεχίστηκαν και μετά τη διάψευση.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των κοινοποιήσεων είναι ένας πρωτόγονος εθνικισμός βάσει του οποίου είμαστε ο περιούσιος λαός της οικουμένης, που όλοι φοβούνται και όλοι θέλουν να εξαφανίσουν από προσώπου γης. Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι, Γερμανοί, κυρίως αυτοί, άλλο δεν κάνουν από το να εξυφαίνουν νυχθημερόν σχέδια εξόντωσης της αθάνατης ελληνικής φυλής. Εάν για παράδειγμα αύριο ένας χρήστης του facebook γράψει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στον Άρη καλεσμένος εξωγήινων, ή ότι ο Τσίπρας φόρεσε κουκούλα και λήστεψε μια τράπεζα κάπου στο Λεκανοπέδιο, ουδείς θα ταραχτεί ή θα μπει στη διαδικασία αναπαραγωγής της «είδησης». Εάν όμως η ανάρτηση αφορά οποιαδήποτε παπαριά περί ανθελληνισμού, τότε θα γίνει χαμός.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου