Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σκουπίδια


Η πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή να συζητήσει στην Αθήνα το ζήτημα της δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών επιδέχεται τρεις εξηγήσεις: Η πρώτη, ότι τόσα χρόνια δήμαρχος δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τι συμβαίνει σε τούτη τη χώρα. Η δεύτερη, ότι έχει αντιληφθεί με δεδομένη και την τύχη της υπόθεσης του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Νέα Καρβάλη, αλλά φιλοδοξεί ότι ετούτη τη φορά μπορεί να τα καταφέρει. Η τρίτη, ότι καίτοι δεν έχει αυταπάτες ανοίγει τη συζήτηση για αντιπερισπασμό, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση επί άλλων θεμάτων. Πάντως, ό,τι και αν συμβαίνει με τον Σιμιτσή, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της κοινωνίας. Των πολιτών ετούτης της χώρας που έχουν καταλήξει στο «ασφαλές» συμπέρασμα ότι το ζήτημα με τα σκουπίδια είναι να τα βγάζει ο καθένας έξω από την αυλή του και ο δήμος με τη σειρά του να τα πετάει κάπου μακριά όπου να μην είναι ορατά και η μπόχα να μην ενοχλεί.

Μέχρις εκεί. Από κει και μετά ουδείς νοιάζεται για τις «παράπλευρες» ζημιές στο περιβάλλον. Για τη μόλυνση των υπογείων υδάτων δια της διήθησης. Για τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς που συνεπάγεται η ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών στα δάση. Άρα, όποια και αν είναι τα κίνητρα του δημάρχου Καβάλας ένα είναι το βέβαιο: Ότι είναι αμφίβολο αν όντως μπορεί κάτι να κάνει όταν η «κοινωνία των πολιτών» διέπεται –ανεξαρτήτως κομματικής σημαίας- από έναν σταρχιδισμό για το σήμερα και το αύριο. Όταν η λέξη ευθύνη αφορά μόνο τον πλησίον και ουδέποτε εαυτόν.

Όχι, η λέξη ευθύνη δεν θα δικαιωθεί αν προχωρήσει ο «σχεδιασμός» για δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή του Ξεριά. Το συγκεκριμένο σχέδιο μπάζει από παντού και έχει δικαίως εγείρει τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών της περιοχής του Νέστου. Αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να αντιδρούμε εσαεί σε οποιονδήποτε σχεδιασμό. Η δικαιολογημένη δυσπιστία έναντι των κυβερνώντων ετούτη τη χώρα και των προθέσεών τους, δεν μπορεί να αποτελεί το μόνιμο εμπόδιο σε οιαδήποτε παρέμβαση στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου