Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεταιρισμός επαγγελματιών


Η απόφαση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Καβάλας να δημιουργήσει έναν συνεταιρισμό για τα μέλη των Σωματείων που δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίες. Ελάχιστες. Το σχέδιο έχει ως εξής: Οι συμμετέχοντες, θα εργάζονται κανονικά αλλά θα χρησιμοποιούνται παραστατικά του συνεταιρισμού, έτσι ώστε δεν θα καλούνται να καταβάλλουν εισφορές ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ΙΚΑ, ως εργαζόμενοι. «Θα λειτουργεί με την έννοια της εκμετάλλευσης του εταιρικού σχήματος για τον κάθε ένα επαγγελματία ξεχωριστά», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Αρσονιάδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ακόμα και αν νομικά μπορεί ένα τέτοιο σχήμα να σταθεί, στην πράξη οι δυσκολίες θα είναι πολλές. Ενδεχομένως ανυπέρβλητες λόγω και των ιδιαιτεροτήτων του χώρου.

Μα από την άλλη, όταν βρίσκεσαι στο σημείο μηδέν δεν έχεις να χάσεις πολλά. Πιθανότατα τίποτα. Μια βόλτα έξω από τα κλειστά καταστήματα της Καβάλας, που αυξάνονται μήνα με τον μήνα με γεωμετρική πρόοδο αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι πια καμμιά πιθανή ή απίθανη λύση ή επιλογή δεν μπορεί να αποκλείεται εκ των προτέρων.

Στην προκειμένη περίπτωση, η πρόταση αυτή της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών έχει τη σημασία της ακόμα και αν το συγκεκριμένο συνεταιριστικό σχήμα που προτείνεται δεν έχει προοπτικές. Η σημασία της έγκειται στο σκεπτικό της συλλογικής δράσης που εισάγει και που παρά τις δυσκολίες πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, που δίνουν μια μάχη επιβίωσης υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Αυτονόητα αυτή η μάχη είναι πολύ πιο πιθανόν να κερδηθεί εάν δοθεί συλλογικά. Οι μικρομεσαίοι –σκληρά εργαζόμενοι- επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν τρόπους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν από κοινού προβλήματα όπως οι εισφορές του ΟΑΕΕ ή η επέλαση των πολυεθνικών, που σαρώνουν την αγορά.

Αρκεί τα συλλογικά-συνεταιριστικά σχήματα που θα επιλεγούν να είναι έτσι διαρθρωμένα ώστε να έχουν κατά το δυνατόν τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Κοντολογίς, το ζήτημα με την πολύ συγκεκριμένη πρόταση της Ομοσπονδίας ή και με άλλες προτάσεις που πιθανόν κατατεθούν είναι η λειτουργικότητα και η σοβαρότητά τους. Περιθώρια για επικοινωνιακά παιχνίδια δεν υπάρχουν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου