Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Το παραμύθι των υπόγειων πάρκινγκ

Η παρουσίαση των δύο μελετών για τη δημιουργία υπόγειων πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία και τη Ροδόπη θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως μια χαρακτηριστική περίπτωση ιδιότυπου χιούμορ της δημοτικής Αρχής, που έχει μόνο ένα στόχο: Να προσφέρει στους δημότες της μια ευκαιρία να ξεφύγουν έστω και για λίγο από το ζόφο της οικονομικής κρίσης και των επαπειλούμενων μαζικών απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που ελλοχεύει η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού αδιεξόδου. Αν ετούτος ήταν ο στόχος έχει καλώς.

Εάν όμως τα σχέδια για τη δημιουργία δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης στο κέντρο μέσω ΣΔΙΤ δεν είναι χοντροκομμένο αστείο, καλά θα κάνουν οι διοικούντες τον δήμο να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει. Ζούμε μια οικονομική κρίση πρωτοφανή, που μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Εύκολες υπεραπλουστευμένες απαντήσεις του τύπου "την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία" δεν μπορούν να σταθούν, παρά την αλήθεια που εμπεριέχουν. Δεν πρόκειται για μια απλά δύσκολη κατάσταση. Είναι η χρεωκοπία ενός ολόκληρου μοντέλου αδηφάγας ανάπτυξης και δανεικής ευημερίας. Είναι η κατάρρευση του μοντέλου της υπερκατανάλωσης υλικών αγαθών, που βόλευε επί σειρά ετών τη βιομηχανικά αναπτυγμένη Γερμανία, που τώρα υποκριτικά στηλιτεύει όσους το είχαν ασπαστεί. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτού του μοντέλου είναι ο κατακλυσμός των ευρωπαϊκών πόλεων από αυτά τα θηριώδη και παντελώς αχρείαστα πολυτελή τζιπ.

Με τούτα τα δεδομένα το εργαλείο των ΣΔΙΤ δεν πρέπει να ξοδεύεται σε εξαγγελίες για έργα που ούτε πρόκειται να γίνουν, ούτε πολύ περισσότερο πρέπει να γίνουν. Αυτά τα δύο υπόγεια πάρκινγκ στο κέντρο δεν πρόκειται να γίνουν γιατί δεν υπάρχει τρελός που να επενδύσει δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε υπόγεια πάρκινγκ στην Καβάλα, αφού απλά δεν πρόκειται να πάρει τα χρήματά του πίσω. Μα το κυριότερο είναι ότι τα πάρκινγκ αυτά δεν πρέπει να γίνουν γιατί η δημιουργία τους θα προσέλκυε στο κέντρο την κυκλοφορία, όταν το ζητούμενο είναι διαφορετικό.

Η μεγάλη πρόκληση είναι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα πείσουν τους Καβαλιώτες να μετακινούνται στο ιστορικό κέντρο δίχως τα αυτοκίνητά τους. Η ιδέα της δημιουργίας ενός ανελκυστήρα που θα συνδέει το Τελωνείο με την Παναγία φαντάζει ένα πολύ καλό δείγμα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου