Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Πετεινούς σφυρίζουν

Η στοιχειώδης λογική είναι αυτή που λείπει. Ο εντοπισμός, η ιεράρχηση των προβλημάτων και η εξεύρεση λύσεων, που να υπακούνε στους νόμους της λογικής. Η σοφία του αυτονόητου, όπως τη διδαχτήκαμε στα προβλήματα αριθμητικής στο δημοτικό και μαθηματικών αργότερα. Μας το 'λεγαν οι δάσκαλοι. Όταν το αποτέλεσμα είναι φανερό πως είναι λάθος, ξαναλύνεις το πρόβλημα από την αρχή, μέχρι να βρεις τη λάθος πράξη ή τη λάθος κίνηση και να τη διορθώσεις. Μας δίδαξαν επίσης πως συχνά δεν υπάρχει ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Υπάρχουν δύο, μπορεί και περισσότεροι. Αλλά το σωστό αποτέλεσμα είναι ένα. Επίσης, πως μπορεί μετά από δύο λάθη να οδηγηθεί κανείς στο σωστό αποτέλεσμα, αλλά τούτο δε σημαίνει πως έλυσε σωστά την άσκηση.

Αυτές οι απλές μαθηματικές αλήθειες είναι που διαφεύγουν από τους κυβερνώντες τούτο τον έρμο τόπο. Το πρόβλημα είναι δεδομένο και εξαιρετικά δύσκολο: Τα λίγα χρήματα που υπάρχουν δεν αρκούν για να συντηρήσουν τον υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα. Τούτο είναι βέβαιο. Μόνο που η λύση δεν είναι να περικόπτεις αβέρτα κονδύλια δεξιά και αριστερά μέχρι να βγάλεις το λογαριασμό. Απαιτούνται τομές, διαρθρωτικές αλλαγές, άλλο μοντέλο λειτουργίας, που να επιτρέπει τον δημόσιο τομέα να κινηθεί αποτελεσματικά με λιγότερα χρήματα. Για την επίτευξη αυτού του πραγματικά δύσκολου προβλήματος απαιτείται μια εντελώς διαφορετική λογική. Μια άλλη διάρθρωση του δημοσίου. Απαιτείται εξοικονόμηση πόρων, που σήμερα κατασπαταλώνται δίχως νόημα και αποτέλεσμα δεξιά και αριστερά. Μα ετούτοι οι απίθανοι, που διαδέχθηκαν την πλέον ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης περί άλλα τυρβάζουν. Για να το πούμε με τη θασιακή θυμοσοφία "πετεινούς σφυρίζουν". Τουτέστιν, αντί να βοσκούν όρνιθες παραγωγικές, σπαταλούν χρόνο και κόπο για να βοσκήσουν αντιπαραγωγικούς πετεινούς.

Απτό παράδειγμα ο τομέας της υγείας. Είπαν οι κυρίες, που διαδέχθηκαν τον Αβραμόπουλο να κάνουν περικοπές και βρέθηκαν προ του προφανούς αδιεξόδου να μην καλύπτονται από τον Απρίλιο οι εφημερίες. Με άλλα λόγια, από τις 15 του μηνός οι κλινικές δεν θα μπορούν να εφημερεύουν. Να το ξαναπούμε για να γίνει κατανοητό. Δεν θα υπάρχουν γιατροί στις κλινικές όλο το 24ωρο! Τέτοιο αδιέξοδο. Τέτοιο αυτονόητο και προφανές λάθος.

Μα αυτές δεν συγκινήθηκαν. Δεν αναρωτήθηκαν πού έγινε το λάθος στο λογαριασμό. Ισως να μην το έχουν ακόμα αντιληφθεί. Κι αυτό είναι το πιο τραγικό.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου