Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Οι Γερμανοί φταίνε

- Οι Γερμανοί φταίνε για τούτη την καταιγίδα προστίμων στα καταστήματα της παραλιακής της Καβάλας από την υπηρεσία δημοσίων κτημάτων. Οι Γερμανοί και αυτό το καταραμένο ευρώ, που από τότε που τέθηκε στην κυκλοφορία όλα μας πάνε στραβά κι ανάποδα. Ενώ αν είχαμε ακόμα δραχμούλες στην τσέπη θα ζούσαμε σα βασιλιάδες.

- Από πού και ως πού φταίνε οι Γερμανοί για το χάλι των τελευταίων χρόνων στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας; Οι Γερμανοί έδωσαν το σύνθημα να κάνει καθένας του κεφαλιού του;

- Φταίνε γιατί ποτέ δεν πίστεψαν σε μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη με ενιαίους όρους και κανόνες. Φταίνε οι σουπιές που θέλουν την ενοποιημένη αγορά και το κοινό νόμισμα μόνο για να εξάγουν τα προϊόντα τους.

- Δηλαδή, για να καταλάβω, τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Γερμανοί και δεν το 'καναν.

- Μα να θεσπίσουν όρους και κανόνες, τέτοιους που να μην κάνει ο καθένας ό,τι του κατεβεί. Διότι τώρα τι έγινε; Κάποιοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το χώρο των τραπεζοκαθισμάτων 12 μήνες το χρόνο και όχι μονάχα 4-5 τη θερινή περίοδο. Εκαναν λοιπόν "πιο μόνιμες" τέντες, έκλεισαν το χώρο δεξιά και αριστερά και αυτομάτως επέκτειναν τα καταστήματά τους σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς.

- Ουδείς θορυβήθηκε. Η υπηρεσία δημοσίων κτημάτων, ο δήμος, η νομαρχία, η αστυνομία ή όποιος άλλος είχε την ευθύνη είχε άλλες σοβαρότερες ασχολίες από την αστυνόμευση της παραλιακής.

- Μα στο μεταξύ, άρχισαν οι γκρίνια και οι μουρμούρες για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι καταστηματάρχες που δεν μπορούσαν να στήσουν και έξω μαγαζί δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι αυτές τις κινήσεις.

- Ωσπου βγήκε παγανιά συνεργείο της υπηρεσίας δημοσίων κτημάτων και άρχισε να παίρνει κεφάλια.

- Ένα δεν καταλαβαίνω. Τι φταίνε οι Γερμανοί;

- Μα αν οι Γερμανοί μοίραζαν το παιχνίδι εντός της Ενωμένης Ευρώπης δεν θα 'κανε ο καθείς ό,τι ήθελε στην παραλιακή. Με την πρώτη παρασπονδία θα επενέβαινε η αρμόδια υπηρεσία και θα επέβαλε την τάξη.

- Μα τότε δεν θα τους κατηγορούσαμε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας;

- Άλλο το 'να, άλλο τ' άλλο. Πάντως, για το σημερινό αδιέξοδο φταίνε. Αναμφιβόλως.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου