Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

"Ερασιτεχνική" καταστροφή

Τα "κατορθώματα" ερασιτεχνών ψαράδων, που με τη δράση τους απειλούν ευθέως τον πλούτο της ιχθυοπανίδας λιμνών και ποταμών, ενίοτε και θαλασσών, όπως ειπώθηκε χθες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα αποτέλεσαν χθες το θέμα συζήτησης μεταξύ των θαμώνων του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα". Ετούτου του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε, χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που προσφέρει έναν πολυπρόσωπο σχολιασμό της πολιτικής και όχι μόνον επικαιρότητας. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια για να μη χάνεται η γεύση του αφεψήματος και η συζήτηση αρχίνησε:

ΓΙΩΡΓΗΣ: Ωραίοι ερασιτέχνες. Τη στήνουν στις καλύτερες θέσεις, στα μέρη αναπαραγωγής, εκκόλαψης και ανάπτυξης ψαριών. Δεν αφήνουν τα ψάρια σε χλωρό κλαρί. Συνέπεια αυτής της τακτικής είναι να απειλούνται με εξαφάνιση η ορεινή άγρια πέστροφα και η μπριάνα.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Μάλιστα ορισμένοι ψαρεύουν με κάτι απαγορευμένες συσκευές που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις. Τις οποίες τοποθετούν στο νερό και πεθαίνουν όλα τα ψάρια σε απόσταση ενός ή δυο μέτρων. Πρόκειται για γενοκτονία. Για μέθοδο που αφανίζει τον πλούτο του βυθού.

ΚΩΣΤΑΣ: Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πουλάνε τα ψάρια που πιάνουν.

ΝΙΚΟΣ: Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις λίμνες και στα ποτάμια. Πρόβλημα υπάρχει και στη θάλασσα. Ναι μεν οι θάλασσες δε στερεύουν με το παραδοσιακό καλάμι και την πετονιά, αλλά κάποια στιγμή πρέπει άπαντες να αντιληφθούν τι εστί ερασιτεχνικό ψάρεμα. Δεν είναι συνήθεια ερασιτέχνη να αραδιάζει ο άλλος μια ντουζίνα καλάμια και να τρέχει σαν τρελός πάνω κάτω να ελέγχει.

ΤΑΣΟΣ: Ούτε φυσικά να δολώνουν ασύδοτοι όσα παραγάδια θέλουν. Καλή και η πετονιά, καλό και το παραγάδι, αλλά είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι ο πλούτος του βυθού είναι πεπερασμένος. Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ψαρεύουμε οφείλουμε να τον προστατεύουμε.

ΓΙΩΡΓΗΣ: Είναι ζήτημα νοοτροπίας. Χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν αυτοί οι τύποι με την πετονιά και το καλάμι και πληθαίνουν αυτοί που ξοδιάζουν έναν σκασμό λεφτά για να ψαρέψουν. Από κει ξεκινάει το κακό. Αυτός που ξοδεύει, απαιτεί κάποια στιγμή να βγάλει τα χρήματα που "επένδυσε". Ετσι έμαθε, έτσι ξέρει ότι συμβαίνει σε τούτο τον κόσμο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου