Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Σκουριασμένες σιδερόβεργες παντού

Οι σιδερόβεργες που μπήκαν χθες πέριξ της υπό κατάρρευση καπναποθήκης της οδού Δαμιανού είναι μέρος της ταυτότητας του ελληνικού κράτους. Οχι μονάχα αυτές. Αλλά όλη η διαδικασία που προηγήθηκε μέχρις ότου αποφασιστεί η απαραίτητη πλέον πρόχειρη περίφραξη ετούτου του βιομηχανικού μνημείου για να μην κινδυνεύσουν οι περαστικοί. Εν αρχή ην η τρομακτική αδιαφορία της Πολιτείας για τη διαφύλαξη της μνήμης σε μια συνέχεια αδιατάρακτη από τον καιρό της χουντικής επέλασης κατά των αρχοντικών του Αη-Γιάννη δια της αντιπαροχής μέχρι σήμερα. Μα και η ασυγχώρητη αποχή της αυτοδιοίκησης από έναν τομέα προνομιακό και τόσο σημαντικό για τον τόπο. Όταν -απόρροια αυτής της συγκεκριμένης επιλογής της Πολιτείας- μοιραία πια προ ημερών κατέρρευσε τμήμα της στέγης της καπναποθήκης της Δαμιανού άλλο δεν έμενε από την προστασία των περαστικών. Ό,τι έχει συμβεί και πρόκειται να συμβεί και για τις υπόλοιπες καπναποθήκες. Μα δεν είναι μόνο οι καπναποθήκες.

Η ίδια παρελκυστική τακτική ακολουθήθηκε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα στον τομέα της οικονομίας. Ήξεραν καλά ότι το σαθρό οικοδόμημα θα κατέρρεε κάποια στιγμή. Μα αυτοί συνέχιζαν να βάζουν αβέρτα κόσμο από πόρτες και παράθυρα με μοναδικό στόχο να διαιωνίσουν την εξουσία τους. Δίχως καμιά φιλοδοξία να αφήσουν αχνάρι για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Μόνο τους μέλημα το σήμερα και το αύριο. Ενα μεγάλο τενεκεδένιο κατασκεύασμα ματαιοδοξίας με οδηγό για να τους πηγαίνει και να τους φέρνει. Η διασφάλιση ποσοστών επί του τζίρου και το βόλεμα της οικογένειας. Σήμερα, που πια ένα τμήμα της στέγης έχει καταρρεύσει δεν είχαν άλλη επιλογή από το να το περιφράξουν με σιδερόβεργες και να εξηγούν στους εμβρόντητους περαστικούς τους κινδύνους που διατρέχουν. Παραλείποντας -όσο μπορούν- αναφορές στις ευθύνες τους.

Σιδερόβεργες παντού. Σκουριασμένες. Στην υγεία, στην παιδεία, τον τουρισμό, την αγροτική πολιτική, τον πολιτισμό. Παντού. Σιδερόβεργες που είναι συνέπεια μιας απερίγραπτης πολιτικής αφασίας και ανικανότητας. "Ηγετών" και ηγετίσκων που απλά παρακολουθούν την προϊούσα παρακμή του τόπου και όταν πια το αποτέλεσμα της ανικανότητάς τους φτάσει στο μη παρέκει περιφράζουν τις συνέπειες της καταστροφικής για τον τόπο πορείας τους.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου